Zlatý oříšek už objevil téměř 600 talentovaných dětí

Zlatý oříšek v roce 2018 oslavil 20 let vyhledávání a všestranné podpory aktivních, nadaných a úspěšných dětí České republiky. Za tuto dobu se především díky tradičnímu slavnostnímu novoročnímu televiznímu finále v České televizi stal známým fenoménem a představuje nejširší celostátní projekt na podporu volnočasových aktivit dětí České republiky. Za svou historii objevil a podpořil téměř 600 talentovaných, tvůrčích a aktivních dětí.

Podívej se taky na https://www.zlatyorisek.cz/ceska-republika/.

Zlatý oříšek v roce 2018 ve zkratce:

  • června na Den dětí jsme již po 20. vyhlásili nový ročník.
  • Letošní ročník a jeho televizní finále proběhlo ve znamení koncepčních změn. Zásadní změnou s ohledem na dramaturgii pořadu a snaze dát dětem větší prostor se počet nominovaných dětí zúžil na 21 a počet vítězů na 7.
  • Zlatý oříšek vstoupil do třetího desetiletí také s novým logem a webovými stránkami.
  • Do celostátního kola se přihlásilo 176 dětí včetně dětských kolektivů.21 nejtalentovanějších a nejšikovnějších dětí vybírala komise složená z předních českých odborníků a mistrů svého oboru a nominovala je na cenu Zlatý oříšek pro rok 2018.
  • Slavnostní novoroční televizní finále soutěže obohatili především jeho letošní patroni, dřívější účastníci Zlatého oříšku. O své cestě za úspěchem se podělila krasobruslařka Anička Dušková, swingový zpěvák Honza Smigmator, a špičkový vědec Marek Mráz. V závěru pořadu bylo slavnostně předáno 7 hlavních cen spojených s finanční podporou 15 000 Kč.
  • V průběhu roku 2018 se podařilo zrealizovat krajská kola v Ústeckém a Středočeském kraji.
  • V roce 2017 také proběhla návazná soutěž Zlatý oříšek časopisu ABC, ve které čtenáři tohoto časopisu vybrali klavírní virtuózku Klárku Gibišovou jako svou favoritku ze všech nominovaných roku 2017.

 

Mgr. Jiří Kotmel, hlavní organizátor Zlatého oříšku:

„My v Nadačním fondu Zlatý oříšek jsme přesvědčeni, že pro budoucnost České republiky je všestranná podpora talentu a píle našich dětí zcela zásadní. Proto se již 20 let snažíme přinášet všem dětem Zlatého oříšku a jejich rodičům nejenom radost, ale i pomoc v situacích, kdy je potřeba. Všem, kdo nás v tomto úsilí za celou historii podpořili a podporují patří, velký dík.“

 

ZLATÝ OŘÍŠEK 2018 – VÍTĚZNÁ SEDMIČKA

1) Sofie Bradáčová, * 12 let, Václavovice, Moravskoslezský kraj
Vyniká pozoruhodným literárním talentem již od útlého věku a psaní věnuje skoro veškerý svůj volný čas. Její texty již byly několikrát vybrané a vydané v knížkách pro děti. Největším literárním počinem se však stalo vydání vlastní knihy Kouzelná kniha.

 

2) Dětský balet Praha, Ø 11 let, Hlavní město Praha

První dětský baletní soubor v Praze, který se věnuje zpracování významných baletních děl a tvorbě nových výpravných představení, která jsou ztvárněna pouze dětskými tanečníky. Tančí pro radost a vystupují pravidelně v mnoha významných projektech a celovečerních představeních!

 

3) Jakub Janoušek, * 2009, Třešť, Vysočina

Jakub od roku 2018 soutěží v LEGO robotických soutěžích týmů jako jednočlenný tým Kubík. Umisťuje se na předních místech celostátních soutěží s mezinárodní účastí v tvrdé konkurenci patnáctiletých a starších hochů.

 

4) Daniel David Kaplan, * 2004, Hlavní město Praha

Mistr ČR ve sportovní gymnastice za roky 2014 až 2018. Několikanásobným Přeborníkem Hlavního města Prahy a vítězem mnoha národních i mezinárodních závodů. Ve 14 letech splňuje nominační kritéria pro kategorii 15 – 18 let.

 

5) Vladimír Kuželka, * 2008, Chlumec, Ústecký kraj

Velmi talentovaný mladý klavírista s mnoha úspěchy nejen v České republice, ale i v zahraničí. Kromě soutěží se pravidelně věnuje také koncertní činnosti – účinkuje v Severočeském divadle opery a baletu Ústí nad Labem.

 

6) Michaela Novotná, * 2005, Turnov, Liberecký kraj

V roce 2018 si nominačními závody v radiovém orientačním běhu vyběhla účast na Mistrovství světa žáků a dorostu v kategorii D14, kde se stala nejúspěšnější reprezentantkou České republiky. K titulu mistryně světa z osmdesátky přidala dvě stříbrné individuální medaile ze sprintu a dvě 1. místa za soutěž družstev v kategorii D14.

 

7) Alex Šesták, * 2008, České Budějovice, Jihočeský kraj

Absolutní vítěz mnoha soutěží ve hře na saxofon. Spolupracuje s Orchestrem Karla Vlacha a Moondance orchestrem Martina Kumžáka, vystupuje na mnoha kulturních akcích i v televizních pořadech. Jako mimořádný talent navštěvuje hodiny hry na saxofon na Konzervatoři v Plzni a v Praze.