Tváře z televizních obrazovek na vlastní oči

V pátek 11. ledna jsme se spolu s profesorem vyučující předmět „Základy společenských věd“ vydali do Metropolitní univerzity Praha na trojblok přednášek. Všechny byly více či méně zaměřené na důležité politické otázky dnešního světa.

 

První přednášku vedl PhDr. Michael Romancov, Ph. D. a byla na téma Aktuální problémy v mezinárodních vztazích – Rusko jako aktér mezinárodních vztahů. Hned tato první beseda mě utvrdila v tom, že je to úplně jiný typ přednášení než na střední škole. Romancov mluvil velmi zajímavě, dle mého názoru i nezaujatě a každý posluchač si tak mohl vytvořit vlastní názor. V první půlhodině mluvil o bývalém postavení Ruské federace jako supervelmoci, následně zkomponoval i současný pohled na dané téma. V další půl hodině byl prostor na otázky, které bez otálení zodpovídal.

 

Po přestávce následovala druhá beseda Vnímání prezidentského úřadu v ČR. Tu vedl PhDr. Petr Just Ph.D. a byla podobně zajímavá. Na rozdíl od té předchozí ovšem více probíhala stylem diskuze, kdy se přednášející ptal na názory posluchačů. Také se často vracel k období První republiky, kde udával jako příklad T. G. Masaryka a jeho pojetí funkce prezidenta.

 

Poslední, třetí přednáška se mi zdála nejzajímavější, a to především kvůli tomu, kdo ji přednášel. Tím byl ing. Břetislav Tureček, známý novinář zaměřující se na oblast Blízkého východu. V první části se nám krátce představil a následně na ukázku pustil jednu ze svých reportáží. Tato vybraná byla z Arabského jara, kdy byl přítomen protestům v ulicích. Po poslechu nám více vyprávěl o povolání novinářů, kdy jim mnohokrát hrozí obrovské nebezpečí a sám se i účastnil kurzu přežití. Ten nám stručně popsal. Následně pustil i další ze svých reportáží. Tentokrát rozhovor s česko-izraelskou rodinou, která bydlí nedaleko pásma Gazy. A poslední, „oddechovější“ reportáž byla z restaurace, kde se hostům podávají vařené ovčí hlavy. Na konci přednášky byl znovu prostor pro dotazy, přičemž na otázku, co bylo jeho vlastní motivací k práci reportéra odpověděl „Mojí motivací byla touha po dobrodružství“.

 

Všechny tři přednášky byly velmi zajímavé a dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí. I prostředí Metropolitní univerzity bylo příjemné a jsem za tuto akci velmi vděčná.