Azurové okno vstane z mrtvých

Světoznámý unikát, Azurové okno na maltském ostrově Gozo, se v březnu roku 2017 zřítilo do moře. Tím však ještě zdaleka není osud nejnavštěvovanější maltské reálie zpečetěn, jelikož ruský architekt Svetozar Andreev přišel s odvážným nápadem na její záchranu.

 

 

 

Moderní návrh náhrady spadlého vápencového útvaru by jej měly nejen nahradit po vizuální stránce. Plány se sice mají i přes moderní pojetí co nejvíce podobat původnímu oknu, ale stavba by měla zároveň fungovat i jako výstavní prostor o 5000 metrech čtverečních rozložených přes pět spirálovitých podlaží, každé z nich by mělo reprezentovat jedno tisíciletí maltské historie.

Architekt Svetozar Andreev doufá v podporu realizace návrhu, vzhledem k většinovém pozitivním ohlasu zjištěném veřejnými anketami jsou jeho šance relativně vysoké.

,,Cílem je vytvořit novou atrakci pro turisty, nový kulturní orientační bod,“ vysvětluje Andreev, ,,jsme přesvědčeni, že tento projekt představuje vynikající investici pro budoucnost Malty i ostrova Gozo.“

 

Na otázku ohledně výdrže navrhovaného designu Andreev odpověděl: ,,Maltu miluji a rozumím tomu, že je příroda jedním z největších pokladů. Z toho důvodu jsme vytvořili návrh na konstrukci, která rovnoměrně rozloží svou váhu přes útes.“

Architekt se zaměřil na techniky používané ve stavbě lodí a plánuje instalovat připravovanou konstrukci na stabilní platformu pod útesem. Díky svému speciálnímu kovovému povrchu by měla být chráněna před korozí i jinými negativními přírodními vlivy.

 

Andreev přezdívá svůj projekt Srdce Malty a svou inspiraci podle svých slov našel v několika návštěvách ostrova v době existence původního skalního útvaru, který mnohokrát fotografoval a pohled na náhle prázdnou zátoku Dwejra jej přesvědčil k vytvoření projektu, který nejen nahradí chybějící památku, ale bude sloužit zároveň i jako její připomínka.

 

 

 Původní britský článek si můžete přečíst zde: https://www.telegraph.co.uk/travel/news/azure-window-remake-russian-architect/