Nominace na titul Zlatý Ámos už jen do konce roku

Už jen necelý měsíc mají žáci základních a středních škol na to, aby nominovali své oblíbené učitele či učitelky do 29. ročníku ankety Zlatý Ámos. Uzávěrka přihlášek je 31. prosince.

Co musí žáci pro nominaci svého oblíbeného pedagoga udělat? Stačí správně vyplnit na webu www.zlatyamos.cz online přihlášku. To znamená napsat krátkou charakteristiku své oblíbené učitelky či oblíbeného učitele, popsat jednu společně prožitou příhodu a přidat podpisy 100 osob, které s nominací souhlasí.

„Doporučuji nenechat vyplnění a odeslání přihlášky na poslední chvíli,“ říká zakladatel ankety a její ředitel Slávek Hrzal. Téměř každý rok se stane, že několik přihlášek přijde po uzávěrce a nešťastní žáci pak hledají všemožné důvody, proč se jim nepodařilo nominaci poslat včas.

Hned po nominacích začínají regionální kola, ve kterých žáci obhajují před porotou své kandidáty na titul Zlatý Ámos. V regionálních kolech porota vyhlašuje krajské Ámose a postupující do semifinále. Veřejné finále je ve 29. ročníku naplánované na pátek 25. března 2022. Na něm žáci společně se svými učitelkami a učiteli bojují o několik titulů. Žákovská porota volí Dětského Ámose, na ČT 😀 probíhá veřejné hlasování o titul Ámos sympaťák a letošní novinkou je Ámos ČT edu. Hlavní cenu – titul Zlatý Ámos školního roku 2021/2022 – uděluje porota složená z výherců předchozích ročníků a organizátorů ankety. Oficiální korunovace všech Ámosů je pak o den později, v sobotu 26. března 2022 na Kantorském bále. Anketa Zlatý Ámos je totiž každoročně součástí oslav Dne učitelů, který připadá na pondělí 28. března 2022.

„Těším se, že i přes složitou „covidovou“ situaci děti své oblíbené učitelky a učitele do ankety stihnou přihlásit a že se s nimi setkáme v regionálních kolech. A s jejich vybranými zástupci i při samotném finále,“ uzavírá ředitel Zlatého Ámose Slávek Hrzal.