Oslavy 30 let svobody

Jak vnímáte svobodu? A co pro vás znamená? Takovéto otázky jste mohli slýchat poslední týdny v televizi, rádiu i internetových mediích pomalu pokaždé, kdy se vaše ruka natáhla po spínacím tlačítku. Pokud vám tedy nestačilo toto ani desetitisíce lidí na Národní třídě a Albertově, prospali jste všechny hodiny dějepisu a váš kalendář teď leží někde pod řádnou vrstvou prachu, tak nejspíše vůbec netušíte, že tuto neděli 17. 11. 2019 uběhlo 30 let od Sametové revoluce. Pojďme si teď tento den trochu přiblížit.

Svoboda není samozřejmost a na důkaz toho probíhaly po celé České republice velkolepé oslavy. Ať už to byly jen menší průvody, divadelní představení, koncerty nebo plné Václavské náměstí, vše se točilo kolem jediného: „Připomeňme si 30 let od pádu komunistického režimu.“ My se zaměříme na události v Praze, ale ani ostatní česká města nezůstávala pozadu.

Z Národní třídy jste mohli slyšet Spirituál kvintet či kapelu Zrní, v ZŠ Lipence se konala výstava lidských svědectví a jak uvedli organizátoři na webu festivalsvobody.cz „Naším záměrem je předat mladší generaci zkušenost prostřednictvím autentických vyprávění a vzpomínaní na život v totalitě.“ Velmi emotivní se také stala rekonstrukce průvodu z roku 1989, jejíž trasa vedla od Albertova přes Vyšehrad až na Rašínovo respektive Masarykovo nábřeží. Trasa byla lemována megafony, z nichž zaznívala osobní svědectví účastníků tehdejšího, tedy skutečného, průvodu.

Vyvrcholením všech akcí konaných v rámci Festivalu svobody 2019 se stal Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí, které bylo vybaveno LED monitory až k Můstku a na pódiu jste mohli zahlédnout Anetu Langerovou, Jáchyma Topola, Tata bojs, či populární ostravskou kapelu Buty. Po hudebních vystoupeních následovala krátká videoprojekce na historickou budovu Národního muzea.

Souběžně s programem na Václavském náměstí také probíhala projekce a světelná instalace na Národní třídě. K realizaci tohoto projektu bylo zapotřebí 230 synchronizovaných světel, pět velkoformátových projekcí a 440 metrů dlouhá plocha z domů na Národní třídě. Náročná příprava však přinesla své ovoce a diváci se dočkali velkolepé podívané. Velké oslavy jste pak dále mohli navštívit i v Brně, Českých Budějovicích, či v Hradci Králové.

 

(autorem obrázku je olomouc.cz)