Sabaton ovládne O2 arénu

Koncem ledna, konkrétně 26.1. 2020, do České republiky zavítá slavná švédská kapela Sabaton. Na koncert v pražské O2 aréně se můžeme těšit díky turné s názvem The Great War, při kterém Sabaton fanouškům přiblíží písně z nového alba, které se točí okolo událostí a hrdinských činů první světové války.

Sabaton se zaměřuje na žánry typu metal, epic rock a zkrátka trochu tvrdší muziku s hojným využitím bojových chorálů. Práce se sborovým zpěvem na pozadí dodává spolu s charakteristickým hlasem frontmana Joakima Brodéna písním velmi silnou atmosféru.

Co je na skupině nejzvláštnější? Určitě tématické zaměření písní. Sabaton ve svých písních přibližuje prastaré i novější příběhy válečných hrdinů, neuvěřitelné bitvy a historii nejrůznějších národů, na kterou by se nemělo zapomínat. Mně osobně, jako mírumilovné osobě, se na Sabatonu líbí to, že jim nejde o zpopularizování či oslavování válek, ale hlavní myšlenkou je nenechat upadnout v zapomnění hrdinství, na která si zejména v době míru málokdo vzpomene. A navíc, s písněmi od Sabatonu se naprosto skvěle učí dějepis, co si budeme povídat.

Zajímavostí je vztah frontmana, Joakima Brodéna, k České republice, jelikož jeho matka pocházela z bývalého Československa a sám Joakim se pyšní i českým občanstvím. V květnu 2019 se kapela nadšeně účastnila plzeňských oslav, z jejich návštěvy dokonce vznikl krátký film, který kapela zveřejnila na svém YouTube kanálu.

Všem novým posluchačům skupiny Sabaton bych doporučila poslechnout si skladbu s názvem 1648, která pojednává o bitvě o Karlův most, takže by se dala považovat za důkaz zájmu skupiny o naše dějiny.