Demonstrace na Letné podruhé

Zdroj aktualne.cz

V červnu se konala první obrovská demonstrace proti premiérovi Babišovi, která byla zorganizovaná Milionem chvilek pro demokracii. Tehdy ale požadavky demonstrujících splněny nebyly a premiér je dokonce bagatelizoval se slovy „Je hezky, tak šli lidé na koncert.” Milion chvilek tedy naplánovalo další demonstraci na 16. listopadu.

V sobotu 16. listopadu se tedy konala demonstrace Letná II. Jelikož po první demonstraci premiér tvrdil, že jde pouze o akci pražské kavárny, dorazili tentokrát i vesničané. Ti schválně dorazili mnohdy na koních či traktorech, aby dokázali svoje vidláctví. Policie ČR na svém oficiálním twitterovském účtu napsala: „Podle odhadů policie je na Letenské pláni v současné chvíli více než 200 000 účastníků a další stále přicházejí.” Pozdější odhady Milionu chvilek byly až 300 000 účastníků. 

 

 

zdroj Janek Rubeš twitter

Demonstrace začala po druhé hodině odpolední ukázkou z projevu Václava Havla právě z roku 1989. Mikuláš Minář vyzval účastníky, aby se více zapojili, ať už mladí plní elánu nebo i ti na vrcholu sil. Dále stanovil čtyři hlavní body demokracie: justice, abolice, střet zájmů a média. Pokud některou z nich politici poruší, hodlají uspořádat další demonstraci. Dále také vyzvali premiéra, aby buď vyřešil svůj střet zájmů nebo odstoupil. Premiér Andrej Babiš se tentokrát k demonstraci vyjádřil mírně a naopak vyzdvihl, že tu je demokracie a lidé tedy mohou říct svůj názor. Na svém twitterovském účtu pak sdílel fotku z posilovny, kde se snaží nabrat svaly.

Názory ostatních politiků se na tuto událost značně liší. Například ministr vnitr Jan Hamáček (ČSSD) podotkl pro Českou televizi: „Tyto požadavky nejsou nic nového. K odchodu Marie Benešové nevidím důvod a o majetkových poměrech premiéra věděli voliči před volbami,“ Opoziční politici se naopak objevili na Letné. Ivan Bartoš, předseda Pirátů, sdílel fotku ze střechy jednoho z přilehlých domů s popisem „Občanská společnost je vzhůru. Buď u toho!✌️❤️”

 

Stejně tak se děje i mezi občany. Část se přiklání na stranu premiéra Babiše, druhá na stranu Milionu chvilek. Hlavními argumenty první jmenované skupiny jsou již proběhnuté demokratické volby, které vyhrálo ANO s 29%, přestože již tehdy lidé věděli o střetu zájmů. Druhá skupina ale odporuje s tím, že duo Babiš a Zeman tu začínají nekontrolovaně vládnou.

Jak se situace vyvrbí se ukáže v prosinci, do kdy je ultimátum výzvy Milionu chvilek. Pokud do té doby premiér nevyřeší střet zájmů nebo neodstoupí, naplánuje se další demonstrace.