Příběh (recenze)

Příběh filmu Pražské orgie nás zavádí do poloviny 70. let. Slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman – často využívané alter ego Philipa Rotha – přijíždí do Prahy, aby zachránil a odvezl rukopis zakázané knihy napsaný v jidiš. Díky hledání díla se seznámí se svéráznou a nezkrotnou Olgou a pronikne na vyhlášené večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě po svém. Výstřední spisovatelka, pro niž jsou provokování a nevázané vztahy formou vzpoury proti nesvobodnému způsobu života, jaký lidem vnutil totalitní režim, Zuckermana přitahuje svou tajemností i děsí bezostyšnou otevřeností. Postupně se proti své vůli stane nejen divákem, ale i účastníkem dekadentního představení, v němž mnozí hrají falešně, a nikomu nelze věřit. Zuckermanova pražská návštěva, plná bizarních setkání s podivuhodným uskupením různorodých lidí se brzy stane téměř dobrodružnou a nebezpečnou misí.  Zuckerman si nakonec není jistý, kdo je přítel a kdo je provokatér a donašeč.

Film je natočen v angličtině pro zachování autenticity, kdy přijede cizinec do Prahy a místní lidé s ním komunikují v jeho řeči. Do kin půjde film ve dvou jazykových verzích – originální anglická verze s titulky a verze s českým dabingem.

Herci

Nathana Zuckermana hraje v Pražských orgiích Jonas Chernick. Kanadský herec, scenárista a producent se podílel na desítkách kanadských a amerických televizních seriálů a filmů, řada z nich byla uvedena na uznávaných festivalech v Sundance, Torontu nebo Šanghaji.

Roli Olgy ztvární ve filmu Ksenia Rappoport. Rodačka z Petrohradu je velmi respektovanou filmovou a divadelní herečkou, pravidelně hraje v zahraničních filmech.  Pavel Kříž hraje ve filmu režiséra Rudolfa Bolotku, toho času pracujícího v kotelně. Bolotka je Zuckermanovým průvodcem, vtáhne ho do světa nevázaných večírků, ale zároveň je ironickým glosátorem života v rozpadající se společnosti, kdekdo udává kdekoho.

Klára Issová a Jiří Havelka vytvářejí milenecký pár českých emigrantů, na jejichž popud přijede Zuckerman do Československa vyzvednout literární rukopis. A je to možná právě herečka Eva, která se smířila s tím, že v Americe nenajde uplatnění, kdo pomůže Zuckermanovi najít nový příběh.

Dále uvidíme Miroslava Táborského, Martina Stránského, Jana Hrušínského nebo Petra Vondráčka, Viktora Dvořáka a Jakuba Wehrenberga – dva poslední jmenované v rolích známých českých spisovatelů-disidentů, inspirovaných Václavem Havlem a Ludvíkem Vaculíkem.

Do kin půjde film Pražské  orgie ve dvou jazykových verzích – originální anglická verze s titulky a verze s českým dabingem. Postavu Zuckermana do češtiny namluvil Jiří Dvořák, Olze hlas propůjčila Dana Černá. Čeští herci ve filmu vytvořili své postavy ve dvou jazycích.

(J. Vrbová)