Mobilní data

Na začátku prázdnin přišel jeden z největších operátorů v ČR s nabídkou na neomezená mobilní data. Prázdniny se nenávratně blíží ke konci a tak byly vydány první statistiky. Co ale vlastně mobilní data znamenají? Co bychom o nich měli vědět a jak zařídit, aby nám vyhovovaly? 

 

 

Mobilní data, tedy internetová se objevily před zhruba 15 lety. V roce 2005 se začaly více rozšiřovat až dospělý i k nám. Uživatelé ale chtěli stále rychlejší a kvalitnější připojení. Postupně se tedy přes 4G a LTE připojení dospělo až k novince posledních pár let, 5G. Jde o mnohem rychlejší a stabilnější síť než jakou jsme měli dosud. A například ve Velké Británii se již využívá. Čeští operátoři na ni chtějí v blízké budoucnosti také přejít. S touto novou sítí se ovšem objevily i pochybnosti. Její záření někteří přisuzují až k příliš velkému, může narušovat meteorologická měření nebo dokonce způsobovat i migrény a nespavost. Zda je to pravda zjistíme ale až časem. 

 

Zpět tedy k tématu našeho článku. Od 21. června byly na zkoušku spuštěny neomezená data uživatelů T-Mobile. Tímto pokusem chtěli zjistit, kolik v průměru potřebují jejich uživatelé a jak tedy své tarify upravit. Za červenec zatím statistiky hovoří jasně. Jde o zhruba 12GB dat. Ale jsou i někteří rekordmani, ti využili i nad 1TB. 

 

Z celkového hlediska se ovšem zjistilo, že nejlepšími tarify budou ty s 10GB a 20GB. Víc průměrní uživatelé nevyužijí. Sami si můžete zjistit, kolik využijete vy v nastavení mobilu a tam je nastavení mobilního připojení. Já za poslední měsíc využila zhruba 8,5GB. Většinu toho mi využil instagram, prohlížeč a youtube. Tedy stejně jako většina uživatelů, co byli použití do statistik T-Mobile.