Do světa bitev a politiky

Po minulém článku o závodní hře Asphalt se dnes zaměříme na další hru. Tentokrát se podíváme na online multiplayer, který můžete hrát zdarma ve svém prohlížeči. Její jméno je e-sim.

 

 

 

 

E-sim je virtuální svět s většinou světových států a jejich územími. Hráči jsou zde vedeni jako občané země, do které se registrovali nebo kde přijali jejich občanství. Ze začátku mohou plnit mise, zlepšovat a vydělávat si díky cvičné aréně. Mohou pracovat ve firmách, díky kterým získávají plat. Za ten si na trhu kupují zbraně a jídlo. Čím více bojují a zlepšují se, postupuje i jejich úroveň a síla. Také si mohou založit vlastní noviny a přidávat články. Za určitý počet fanoušků poté dostanou ocenění.

 

Po několika úrovních hráč může koupit nebo založit vlastní firmu. Díky ní začne vydělávat a prodávat produkty. Může také vstoupit do politiky své země. Toho dosáhne vstupem do politické strany a dále kandidaturou ve volbách. Volby se konají každý měsíc, jsou celkem tři. Předseda strany, kongresman a prezident. Největší pravomoci má právě prezident, který spravuje i pokladnu a firmy státu.

 

Státy mezi sebou bojují, obsazují cizí území nebo naopak uzavírají mírové a spojenecké dohody. Každý stát se chce stát mocností. Jednou za čas se konají i turnaje, kdy proti sobě stojí jednotlivé státy v několika kolech. Díky těmto událostem si mohou hráči přijít na více peněz. Za ty pak kupují vybavení a zlepšují se.

 

E-sim má velkou komunitu hráčů z celého světa. Má otevřených několik serverů, jsou zde trvalé, které nikdy neskončí, ale i takzvané temp. Ty trvají vždy 120 dní a po té době jsou hráči nuceni server opustit a své vybavení přenést na jiný server. Hráči komunikují nejčastěji přes discord, sociální síť pro hráče. Na ní funguje i takzvaný černý trh, tedy prodej a nákup výzbroje a produktů mimo herní trh. Hra je zajímavá a určitě doporučuji ji vyzkoušet.