Asphalt

Po minulém článku o světě simíků se přemístíme na silnici. Dnešní díl Herní série bude zaměřen na závodní hry Asphalt. Jde o zdarma přístupnou hru, kterou si tedy může zahrát každý. 

 

 

 

 

Všechny díly Asphaltu jsou vydávané společností Gameloft. Jde o francouzskou společnost založenou v roce 1999. Má na kontě obrovské množství her, převážně na mobilní telefony. Výjimkou jsou některé tituly pro herní konzole a PC. V roce 2016 bylo vydáno prohlášení, že se společnost začne více zaměřovat na kvalitu her než jejich kvantitu.

 

 

První díl Asphalt Urban GT byl vydaný v roce 2004 na Nintendo. Později téhož roku upravený i pro mobily. Po něm následovalo mnoho dalších dílů až vyšel Asphalt 7: Heat. Byl prvním ze série vydaným i na počítače přes microsoft store. Získal si okamžitě velkou oblibu a tvůrci brzy přišli s dalším dílem, Airborne. Ten měl již lepší grafiku a více byl přizpůsoben hráčům. Následně byl vydán Asphalt Xtreme, který nespadá do posloupnosti dílů. V něm totiž neprojíždíte po městech nýbrž po venkovských lokalitách, plážích, jeskyních. Tomu je uzpůsoben i výběr automobilů. V roce 2018 byl vydaný zatím poslední díl Asphalt 9: Legends. Na rozdíl od předchozích dílů je u něj nutné internetové připojení. Lehce byla upravena i hratelnost automobilů a přidané nové multiplayerové události. Také byla změněná možnost nakupování aut a to pouze za takzvané blueprints. Ty získáte z výher a událostí.

 

Celá série má mnoho fanoušků. Je vytvořeno i mnoho online skupin, kde si hráči sdělují své názory a rady. Sama za sebe Asphalt doporučuji. Hrála jsem Airborne, Legends i Xtreme. Nejlepší se mi zdál pravděpodobně osmý díl, ale i devátý je velmi dobrý.