Ze života simíků

Pokračujeme v sérii článků o hrách. A dnes se podíváme ze zatím námi probíranými hrami na tu nejstarší, The Sims. Jde o simulátor života, který si velmi rychle získal oblibu po celém světě. 

 

 

 

Napřed bychom se měli zaměřit na společnost, díky které celé the sims vzniklo, Maxis. Ta byla založena již v roce 1987. O několik let později vydala první hru SimCity, která se stala velmi populární. V ní se hráč musel starat o své město a jeho obyvatele a rozšiřovat ho.  O několik let později vyšlo SimCity 2 a i několik dalších pokračování. Teprve v roce 2000 bylo představeno The Sims. V něm hráč již nepečoval o město, ale o svojí vlastní postavu nebo rodinu. Společnost ovšem začala upadat a byla odkoupena Electronic Arts. Pod ty spadá dodnes.

 

V prvním díle hry postavy nestárli ani nemohli zemřít na stáří. Byla možnost upravovat postavy, budovat jim vztahy a stavět domy. Teprve díky oblíbenosti začaly být vydávány dodatky, jako například dovolená. Někteří hráči i vytvářeli svoje vlastní úpravy a módy. V roce 2004 byl vydán druhý díl, ve kterém byly přidané a upravené možnosti života. Dokonce se hráči dočkali i domácích zvířat, nadpřirozených bytostí i ročních období. A pak již vyšel třetí, asi nejoblíbenější díl. V něm se představil otevřený svět, kdy hráči mohli svobodně chodit po městě a nepřerušovalo je načítání místa. Také byla upravena tvorba simíka. Hráči měli na výběr z mnoha druhů oblečení i samotného vzhledu. Z hlediska dodatků a rozšíření jde zatím asi o nejbohatší díl. Hráči se dočkali nejen domácích zvířat, ročního období a nadpřirozených bytostí, ale i například univerzitního studia, exotických destinací a mnoha nových povolání. A zatím posledním dílem je The Sims 4. Přes nevoli fanoušků byl odebrán otevřený svět a vrátilo se načítání hry při přemisťování simíka. Hra se ale nelaguje a běží plynule. I úprava simíka je zdokonalená a hráče již nic nelimituje. Dočkali jsme se i několika rozšíření. O upíry, domácí mazlíčky a už dokonce i roční období.

 

 

The Sims má mnoho stálých fanoušků. Jejich zástupy se s každým dílem rozšiřují. Mnoho let’s playerů přidává na youtube videa z the sims. Celkově je komunita hráčů na rozdíl od ostatních her přátelská. Hráči si vypomáhají, sdílejí své výtvory a část z nich i natáčí let’s playe.

 

Hra mě velmi baví. Vytvářet si vlastní postavy a jejich životní příběh. Nejraději mám ovšem třetí díl, díky otevřenému světu a mnoha jeho možnostem.