Herní sérii začínáme LoLkem

Před námi leží ještě měsíc prázdnin. Většina z nás určitě aspoň pár dní z toho pobude doma, ať již dobrovolně nebo nedobrovolně. Během toho se tedy můžeme věnovat spoustě věcí, na které během školního roku není čas. Například počítačovým hrám. A právě na ty se chci zaměřit v nadcházející sérii článku. Probereme slavné hry jako League of Legends, The Sims nebo méně známé, jako je například e-sim.

 

 

 

Dnešní díl bude věnován League of Legends (zkráceně LoLko). Hra je provozována společností Riot games. Jde o americkou společnost, založenou v roce 2006. Její jedinou hrou je právě League of Legends. Samotná hra byla vydána v roce 2009 a od té doby se drží na pomyslné příčce nejoblíbenějších online her. Je rozšířená a hraná po celém světě. Hráči jsou rozděleni do několika regionů, například Česká republika spadá pod EUNE (EU Nordic And East). 

 

Nyní již k samotnému cíli a průběhu hry. Stojí proti sobě dva týmy, vždy po pěti hráčích. Každý tým má svoji základnu (nexus). Cílem hry je protivníkův nexus zničit. Během hry se postavy vzájemně zabíjí, mohou si vylepšovat schopnosti a kupovat předměty. Také se ničí věže nepřátelského týmu. Je na výběr z téměř 150 šampionů, ti se dají pouze koupit za LoL měnu BE (blue esence). Tu můžete získat za každý level svého účtu. Skiny na šampiony jde také získat v událostech nebo za RP (riot points). Ty se ovšem musí kupovat za opravdové peníze. Jinak je celou hru možné hrát zdarma. Šampioni mají každý svůj vlastní příběh a schopnosti. U některých postav se příběhy prolínají, například jako sourozenci či milenci. 

 

Za výhry svého týmu hráč zlepšuje úroveň svého účtu. Jde hrát i takzvané hodnocené hry, které zvýší či sníží hráčův rank a divizi. Nejnižší je železná divize, dále se postupuje například přes bronzovou, stříbrnou, zlatou a mnoho dalších. Vždy, když by měl postoupit na další, dostane se do takzvaného proma, kdy z pěti her musí tři vyhrát. Pokud se tak stane, postoupí. Když ovšem ne, zůstane na své původní. 

 

LoLko si za roky své existence vybudovalo silnou základnu fanoušků. Můžou o tom svědčit i profesionální hráči a celosvětové turnaje. Nejznámější týmem je pravděpodobně SK Telecom T1 a za nejlepšího hráče jejich midař (hraje na midu – středové lince) Faker. Právě tento tým třikrát vyhrál šampionát.  V současné době se také vytváří nový komiks od Marvelu, zaměřený právě na šampiony LoLka. Uvažuje se i nad filmem či seriálem.

 

Hra je zajímavá, pro začátečníky může být mnohdy trochu zmatečná. Je náročná na rychlé reakce, sesílání kouzel a zároveň sledování nepřátel. Bohužel často jsou spoluhráči nezdvořilý a celá hra je pak kvůli nim zkažená.