Ještěd, hora s krásným výhledem

O prázdninách jsme se s rodiči vydali na výlet do Liberce, krajského města Libereckého kraje. Při návštěvě jsme nemohli vynechat dominantu jeho okolí. a to Ještěd.

Ještěd je nejen název hory, ale i vysílače a hotelu, jež dlouhou a bohatou historií. Již v 18. století byl na vrcholu této hory vybudován kamenný kříž, který byl následně nahrazen dřevěnými kříži. Roku 1850 byla postavena na Ještědu první dřevěná chata, která vydržela pouze do roku 1868, kdy byla nahrazena novou. Na konci 19. století zde byla postavena i první rozhledna v této části Čech.

1906 se začal budovat horský hotel. Šlo o mohutnou stavbu se společenskou místnost pro 100 lidí, 23 pokoji pro hosty a 23 metry vysokou rozhlednou. O necelých 60 let později ale došlo k požáru a hotel byl zničen. Na místě hotelu byl vybudován provizorní vysílač, ze kterého vysílalo i 25.-27. srpna radio Svobodné studio Sever.

Tehdejší vláda si však uvědomila význam hotelu i vysílače, a proto byly o deset let později otevřeny nové. Ty, které známe dodnes. Kromě významného vysílače zde najdeme i hotel a restauraci. Každý rok se zde také koná letní kino, kdy jsou filmy promítané na samotný vysílač.

 

Právě na Ještěd jsme si udělali s rodiči výlet. Nemile nás překvapilo množství turistů, ale výhled za to stál. Navíc jsme měli krásné počasí a mohli tedy vidět do dálky. I cesta na vrchol byla příjemná, šlo se po upravené asfaltové cestě. A ti, kteří nechtěli šlapat, mohli jet kabinkovou lanovkou. Celkově mohu výlet shrnout kladně a jako výletní destinaci doporučit.