Astronaut Andrew Feustel opět v Česku

Americký astronaut Andrew Feustel, který v roce 2011 vynesl na mezinárodní vesmírnou stanici plyšového Krtečka, opět navštívil Českou republiku. Andrew Feustel má za sebou již tři lety. Ve vesmíru pobýval celkem 225 dní a v rámci devíti výstupů strávil v otevřeném vesmíru 61 hodin a 48 minut. To jej dělá jedním z nejzkušenějších amerických astronautů.

První mise Andrewa Feustela byla STS-125 na které strávil 20 hodin a 38 minut mimo raketoplán opravujíc Hubbleův vesmírný teleskop. Již na tuto misi s sebou vynesl do vesmíru část české kultury: kopii knihy Písně Kosmické od Jana Nerudy.

Jeho druhá mise STS-134 je asi tou nejznámější. Při této misi vyvezl na mezinárodní vesmírnou stanici již zmíněného plyšového Krtečka, který byl speciálně pro tuto misi vyroben z nehořlavého materiálu. Po návratu Feustel navštívil Českou republiku a daroval tohoto plyšáka Krtečka jeho stvořiteli Zdeňku Milerovi. Nadšený Zdeněk Miler Andrewa Feustela nakreslil a tento obraz mu daroval jako poděkování. Pouhé čtyři měsíce po tomto setkání Zdeněk Miler zemřel.

Zatím poslední misí Andrewa Feustela je Expedice 55/56. Jednalo se o šestiměsíční pobyt na mezinárodní vesmírné stanici. První tři měsíce byl letovým inženýrem Expedice 55 a následně působil tři měsíce jako velitel Expedice 56. Na tuto misi si s sebou do vesmíru vzal obraz „Měsíční krajina“, kterou nakreslil třináctiletý židovský hoch Petr Ginz v roce 1942 v terezínském ghettu. Tento obraz dnes 8.4. vrátil do sbírky v Terezíně.

Příštího Feustelova letu do vesmíru se nejspíše zúčastní i české pivo. Zatím však neprozradil, která značka bude mít tu čest.

Někteří z vás si možná kladou otázku, co vlastně amerického astronauta spojuje s Českou republikou. Odpověď je jednoduchá: Tchýně!