Udržme si čisté Česko

Související obrázekPřes 65 000 dobrovolníků během uplynulého víkendu (6.-7.4.) sesbíralo 1 120 tun odpadu na 2 273 místech v celé České republice. Celkově se konalo už přes 500 úklidů, na zbytek jara je naplánováno dalších 600, dohromady je to více akcí než vloni za celý rok. Pořadatelé ze spolku Ukliďme Česko a Českého svazu ochránců přírody evidují 16 500 uklizených pneumatik. Teď už jen aby Česko zůstalo čisté.

O víkendu se konalo 2 273 úklidových akcí, do kterých se zapojilo na 65 000 dobrovolníků, což je rokord.

Cílem není donekonečna uklízet nepořádek po druhých, proto se organizace snaží stále více zaměřovat na osvětu a prevenci vzniku odpadu. Jedním z témat, která se k tomu nabízí, jsou pneumatiky. Každoročně jsou nacházeny v lesích, po příkopech či dokonce v potocích, řekách a na dalších těžko uvěřitelných místech. Jen letos během jarních úklidů jich dobrovolníci napočítali 16 500.

Musí se chránit zdroje vody, zejména v období sucha. Například potok Botič je živou tepnou v centru hlavního města, je lemován parky a cyklostezkami, místy ale koryto připomíná spíše stoku. Veliký kus v pátek uklízeli dobrovolníci. Bylo překvapující, jaké množství vlhčených ubrousků bylo poházeno po celé republice, jejich nánosy pokrývaly celé břehy.

Samotná akce Ukliďme svět, ukliďme Česko úspěšným úklidovým víkendem zdaleka nekončí. Během zbytku jara je naplánováno dalších 600 úklidů po celé ČR a další průběžně přibývají. Na začátku května pak končí fotosoutěž snímků pořízených během úklidových akcí, nově i s kategorií „Pneumatiky“ a také soutěž pro školní kolektivy.

Pomoci můžete i vy alespoň udržet Česko čisté tím, že budete předcházet vzniku zbytečných odpadů, především jednorázových plastů. A pokud plánujete hodně dopředu, dejte si do kalendáře datum Celosvětového úklidového dne 21. září 2019.