Fotochvilky 2 – Jak vybrat ten správný foťák

Když Kodak v roce 1900 vydal první skříňkový fotoaparát Brownie, byla Vaše volba fotoaparátu jasná. Měli jste dvě možnosti jak získat cenově dostupný fotoaparát: Buď si pořídíte Brownie, nebo si foťák vyrobíte sami… Dnes již volbu tak snadnou nemáte. Na trhu se objevuje čím dál více kvalitních značek, a i zkušený fotograf se v nich snadno ztratí. Proto nečekejte, že Vám v dnešním díle řeknu: “Kupte si tenhle foťák!”. I v případě, že konkrétní fotoaparát doporučím, tak za jeden nebo dva roky nebude má rada již příliš směrodatná. Proto si dnes shrneme, na co se zaměřit, abyste vybrali ten správný fotoaparát právě pro Vás.

Jestli jste se po přečtení minulého článku (zde) rozhodli, že chcete fotit na film, nejspíš vás zklamu. Výběr filmového foťáku je rozsáhlé téma a nejsnazší způsob, jak jej vybrat, je prostě zajít do fotobazaru. A schopný prodavač Vám doporučí, co z jejich nabídky splní Vaše představy.

Pokud ale sháníte digitál, tak zanedlouho snad další rady už potřebovat nebudete.

Počáteční rozhodnutí

Prvním krok výběru fotoaparátu je snadný. Musíte si říct, co od něj chcete a kolik jste ochotni utratit. Pokud plánujete jen tak cvakat fotky na sociální sítě a občas si nafotit nějakou tu rodinnou akci, tak považuji za nejlepší volbu zainvestovat rozpočet na foťák do dražšího mobilu s kvalitním fotoaparátem. Mezi ně momentálně patří: iPhone, Google pixel, Huawei P20 pro či Huawei mate 20, nebo Samsung Galaxy S9/S10. Pokud očekáváte od své výbavy něco víc, čtěte dál.

První rozhodnutí je jaký typ foťáku potřebujete. Nabízejí se tři možnosti: kompakt, zrcadlovka, nebo bezzrcadlovka. Každý z nich má své přednosti.

Kompakty

Kompakty jsou spíše malé, často se vejdou do kapsy, avšak jejich drobný senzor obvykle limituje obrazovou kvalitu, a navíc většinu kompaktů, v ceně do deseti tisíc, předčí i dobrý telefon. Avšak jednu nespornou výhodu přeci jen mají. Některé kompakty poskytují výborný zoom rozsah, někdy i 100x zvětšení, tyto kompakty už však nejsou příliš levné a rozhodně už nejsou kompaktní. Pokud ale chcete drobný foťák na rodinné výlety, tak je dobré se poohlédnout po kompaktech s jednopalcovými snímači, jako je Sony RX100. Ty se bohužel pohybují kolem deseti tisíc. Pokud velikost není při výběru hlavním kritériem, tak kompakt nebude nejlepší volbou.

Zrcadlovky – DSLR

Další možností jsou digitální zrcadlovky, známé také jako DSLR (digital single lens reflex). DSLR foťáky, jsou relativně velké, ale v porovnání s kompakty mají většinou lepší obrazovou kvalitu (minimálně v dané cenové kategorii) a disponují často pokročilejšími funkcemi, jako je GPS geotaging, wifi konektivita, nebo focení do RAW formátů. Hlavní rozdíl ale spočívá v konstrukci fotoaparátu. Jeden rozdíl představuje hledáček. Zrcadlovka, jak už jméno napovídá, odráží obraz do hledáčku pomocí zrcátka. To je super, protože vidíte přesně to, co vidí foťák a nevybíjíte přitom baterku na provoz obrazovky, toto zrcátko ale značně přidává na hmotnosti a rozměrech foťáku. Hlavní konstrukční rozdíl oproti kompaktům je ale možnost výměny objektivu. Tato možnost otevírá cestu k rozšíření Vaší výbavy v budoucnu. Navíc zrcadlovky mají na rozdíl od kompaktů i větší senzory: APS-c, Full Frame, či dokonce středoformát. Na výhody a nevýhody větších senzorů se ale podíváme v jiném díle této série.

Bezzrcadlovky – DSLM

Poslední kategorie je asi má nejoblíbenější: bezzrcadlovky. Je to vlastně takový hybrid mezi kompaktem a zrcadlovkou. Má relativně malou konstrukci (minimálně oproti zrcadlovkám), vyměnitelný objektiv, pokročilé funkce, i větší snímače. Nějaké slabiny ale také má. Jedním příkladem je digitální hledáček, ten je sice výborný v tom, že Vám ukazuje náhled výsledné fotografie, nebo přiblíží část obrazu, když ostříte manuálně. Bohužel má drobné zpoždění oproti realitě a „baterkou se prokouše, jak piraňa steakem“. Na celodenních akcích není problém vybít čtyři, nebo dokonce pět baterií.

Jak vybrat konkrétní model?

Velikost senzoru

Víte, že chcete foťák, víte, jaký typ je pro Vás, jak ale vybrat konkrétní model? Vždyť jen Nikon má na trhu snad dvacet zrcadlovek. První důležitý parametr je velikost senzoru. Někdy o této tématice napíši celý článek. Nyní se to tu ale pokusím alespoň stručně shrnout. Větší senzor (Full Frame, nebo středoformát) má víc místa pro pixely. Při stejném rozlišení má větší formát i větší jednotlivé pixely. To znamená méně šumu. Navíc, při stejném zorném poli a světelnosti (udávané objektivem) dosahuje větší senzor mělčí hloubky ostrosti (více rozmazané pozadí). Se stejným objektivem má navíc větší formát objektivu širší zorné pole. Obecně platí, že větší formát je dražší a ve většině případů poskytuje lepší obrazovou kvalitu. Nádhernou výjimkou jsou fotoaparáty Panasonic a Olympus, které používají drobné (tzv. micro 4/3) snímače. Jejich fotoaparáty jsou sice zaměřeny spíše na video, ale i ve fotografii dokážou předvést své.

Rozlišení

Fotoaparáty mají ale i spoustu dalších parametrů. Asi nejvýraznější je rozlišení, může být ale docela zavádějící. Pokud své fotografie sdílíte pouze online, cokoli nad 12 megapixelů je vlastně zbytečné a pokud je nahráváte na sociální sítě, tak fotky budou stejně automaticky zmenšeny na zlomek rozlišení. Avšak i pro takovéto využití má vyšší rozlišení výhodu. Je jí možnost ořezu. Pokud Vám objektiv nedal dostatečné přiblížení, tak Vám vyšší rozlišení umožní obraz přiblížit. Například potřebujete-li Full HD obrázek a fotíte na 24MPx fotoaparát, tak můžete obraz přiblížit až 3x. Pokud své fotky tisknete, rozlišení nikdy nebude moc vysoké.

Automatické ostření

Další faktor je rychlost automatického ostření. Ta sice záleží na použitém objektivu a světelných podmínkách, avšak na internetu je možné najít spousty testů. Pokud jste ale líní si cokoli dál hledat, počet ostřících bodů, který najdete v technických parametrech fotoaparátu, Vám dá hrubou představu o rychlosti ostření.

Rychlost sekvenčního snímání

Pokud fotíte věci, zvířata, či lidi v pohybu, dalším důležitým faktorem pro vás bude rychlost sekvenčního focení. 5-10 snímků za sekundu je rozumná rychlost i pro focení sportu. Vrcholové sportovní foťáky se dostávají i ke dvaceti snímkům za vteřinu, ale pokud fotíte pro zábavu, tak se nejspíš nechcete doma probírat tisíci fotkami z pár desítek minut focení.

Objektiv

Objektiv je neméně důležitý, obzvláště u kompaktů, kde ho nemáte možnost vyměnit. Velké množství zrcadlovek a bezzrcadlovek najdete v obchodech také ve výhodných setech s různými objektivy. Na vyměnitelné objektivy se zaměříme v příštím díle.

Při výběru kompaktu, je obecně dobré se zaměřit na zoom rozsah a světelnost značenou jako F číslo. Čím nižší toto číslo je, tím světlejší je objektiv. Nízké F číslo také způsobuje rozmazání pozadí.

Stabilizace

Další výrazný pomocník je stabilizace obrazu. Stabilizace existuje ve dvou podobách, optická a v senzoru. Stabilizace senzoru hýbe se senzorem proti pohybu foťáku a minimalizuje rozmazání fotografie, či třepot videa. Optická stabilizace dělá totéž, avšak ne pohybem senzoru, ale pohybem optiky v objektivu. Stabilizace je obzvlášť užitečná při natáčení videa, či focení s teleobjektivy.


Vybrat fotoaparát je relativně náročné snažení, ale víte-li co od foťáku chcete, výběr se vám značně zjednodušuje. Pokud si přeci jen nevíte rady, na fotografických fórech, či v obchodě vždy někdo rád poradí. Ve finále Vás bude stejně nejspíš nejvíc limitovat množství peněz ve Vaší peněžence.