Fotochvilky 1 – Film, nebo digitál

Každý fotograf, začínající či zkušený, si klade dvě otázky: jakou výbavu si pořídit a jak se stále zlepšovat. Těmto otázkám bych se chtěl věnovat v této sérii stručných a snad i srozumitelných návodů.

V dnešním díle se podíváme na jednu z nejdůležitějších otázek, která bude formovat vaše fotografie: Film nebo digitál? Díky rapidnímu poklesu cen digitálních fotoaparátů a stále rostoucí kvalitě mobilních fotoaparátů se film stává téměř hipsterským symbolem, nebo také „foťákem pro starý“ a neprávem tak ztrácí na oblibě.  

Proč fotit na film?

Nabídnu vám pár důvodů, proč vyměnit digitál za film. První výhoda bude znít trochu divně, ale když se zamyslíte, začne dávat smysl. Film stojí peníze. Často hodně peněz. Pokud si nezařídíte doma v koupelně temnou komoru, tak vás rolička černobílého filmu čítající 36 snímků v klidu vyjde na 300 korun, to je přes 8 korun za fotku. Kde se ale skrývá ta záhadná výhoda je právě v této hodnotě. Narozdíl od digitálu, bude ke každé vaší fotce připnutá cenovka, a vy se tak budete snažit z každého zmáčknutí spouště vytěžit co nejvíce. Zatímco na digitálu nafotíte 36 fotek a bude mezi nimi jedna, možná dvě povedené, na filmu jich objevíte třeba deset. Druhá výhoda je cena výbavy. Rozumný filmový bazarový foťák koupíte i za cenu kolem tisícovky, první rozumný digitál z druhé ruky vás bude stát kolem pěti tisíc. Třetí neopominutelnou výhodou je klasický filmový „look“, který jde jen stěží napodobit u digitálních fotografií. Čtvrtou a asi poslední výhodou filmu, kterou zde zmíním je dostupnost velkoformátové a středoformátové fotografie. Vzhledem k tomu, že klasický film je vlastně jen průhledná folie, na kterou byly naneseny fotosenzitivní chemikálie, není těžké prostě vyrobit foťák, který fotí na větší film. Výhodou většího formátu je vyšší rozlišení a mělčí hloubka ostrosti (více rozmazané pozadí). Hlavní nevýhodou je však cena. Jak film, tak foťáky s rostoucí velikostí rostou i na ceně. Avšak v porovnání se středoformátovým digitálem, který začíná na sto tisících, vypadá najednou deset, patnáct tisíc za výborný filmový foťák jako zanedbatelná investice.

Proč radši digitál

Nesmíme zapomenout zmínit i výhody digitálu. První výhoda Vás možná v kontextu celého článku pobaví: fotka vás nic nestojí. To znamená, že po zakoupení foťáku s objektivem, baterkou a SD kartou už nemusíte utratit ani korunu. Častým nešvarem ale je, že nikdy nafocené fotografie nevytisknete a někdy se tak dokonce ztratí v propadlišti dějin. Druhou, pro většinu lidí zásadní výhodou, je přítomnost automatického ostření. Nemusíte se snažit přesně zaostřit, prostě foťáku řeknete, kam má zaostřit a on to udělá za vás. Třetí nespornou výhodou digitálu je možnost natáčet video. Samozřejmě, že si můžete pořídit filmovou kameru a natáčet na ni, ale po natočení krátkého videa, se vám budou protáčet panenky při pohledu do peněženky. Natáčení videa na film vás bude stát minimálně jeden až dva tisíce za minutu natáčení, zatímco na digitálu vám zabere jen trochu místa na SD kartě. Čtvrtou výhodou, kterou zde zmíním je to, že fotky máte okamžitě k dispozici a nemusíte trávit hodiny v temné komoře, nebo čekat týden, než vám fotky ve fotolaboratoři vyvolají. Poslední, film drtící, výhodou digitálu je úroveň šumu a výkon v horších světelných podmínkách. Pokud plánujete fotit třeba noční oblohu či večerní koncerty, digitál bude asi lepší volba.

 

Tím celý výčet rozhodně nekončí. Výhod i nevýhod mají obě formy focení ještě mnoho, výše zmíněné však považuji za nejzásadnější. Co je tedy lepší? Neexistuje jedna odpověď. Obecně v současnosti platí, že pokud nemáte touhu či jiný důvod fotit na film, digitál je a nejspíše i bude dobrou volbou pro každého fotografa. A hlavně, nic vám nebrání fotit na obojí….

V příštím díle se podíváme na to, jak si vybrat ten pravý foťák.