Jak kontrolovat fakta na webu

Výsledek obrázku pro fact

V dnešní době, době internetu, kdy stiskem pár tlačítek získáte přístup k většině vědění lidstva, se bohužel stále častěji stává, že se lidé v touze po rychlých informacích, omezují na tento snadno dostupný zdroj. Mnoho lidí bohužel také věří všemu, co si na internetu přečtou. Jak však rozeznat pravdivý článek od vtipu, manipulace či propagandy? Tady je pár tipů na rozlišení pravdy a lži.

Co udělat jako první, když uvidím pochybný nadpis, či tvrzení?

Napište přesný nadpis, či tvrzení do vyhledávače. Většinou, jedná-li se o článek lživý, najdete hned několik zdrojů popírající jeho tvrzení. Navíc pokud je článek, či tvrzení v angličtině, tak můžete využít webů jako je Snopes.com a Reported.ly, které se přímo zaměřují na kontrolu faktů v novinových článcích a virálních příspěvcích.

Na co si mám dávat pozor?

Pozor by si měl také člověk dávat na to, z jakého webu informace čerpá. Na internetu totiž existuje mnoho satirických webů nebo dokonce „Fake news“. Tyto weby nemusejí vyvolat pochybnosti hned na začátku, často vypadají legitimně, problém ale je, že ani větu byste z nich neměli brát vážně. Můj oblíbený satirický web je Thesciencepost.com. Tento web si dělá ve svých článcích legraci z konspiračních teorií. Někdy se jedná o kritiku opravdu tvrdou. Zadat jméno webu do vyhledávače většinou stačí k tomu, aby člověk zjistil, zda se jedná o věrný web, či nikoli.

Jak se mám zachovat, najdu-li nepravdivé informace?

Jedná li se o satirický web, nic moc s tím nenaděláte, maximum co můžete, je upozornit lidi na povahu stránky například na svých sociálních sítích. Pokud nepravdu najdete na webu, který se prezentuje jako faktický, či na sociálních sítích, tak nejlepší co můžete udělat je kontaktovat autora článku, či tvrzení a poskytnout odkazy na výzkum nebo podložený článek, který jeho tvrzení vyvrací. Důležité také je, jak s daným člověkem jednáte. Pokud autora hned na začátku zprávy urazíte, tak vás již nejspíše nebude dále poslouchat. Například můžete napsat reakci v tomto duchu: „Článek se mi líbil, ale v druhém odstavci tvrdíte, že (dané tvrzení). Obávám se, že jste vycházel z nepravdivých informací. Zde je odkaz na výzkum, který vaše tvrzení vyvrací: (odkaz na výzkum).“

 

Nechat se nachytat falešnými informacemi, je velmi snadné, ale potvrdit si tvrzení není o moc těžší. Tak příště, než budete sdílet ten virální obrázek na facebooku, věnujte pět minut tomu, abyste se nestali šiřiči falešných zpráv.