Je ranní vstávání zdravé?

Také se vám časně ráno do školy či práce špatně vstává? Mnohem raději máte, když se můžete vyspat alespoň do osmi a cítíte se pak mnohem více odpočatí? Tak to vás možná potěším, jelikož Oxfordská univerzita přišla s vědeckým potvrzením této hypotézy.

Vše začalo s výzkumem biologického rytmu člověka. Ten znamená různé opakující se děje v životě. Právě při jeho zkoumání se vědci z Oxfordské univerzity zaměřili i na spánek a bdění. A dle jejich výsledků se zjistilo, že například desetileté děti se nezačnou soustředit dříve než v půl deváté a šestnáctiletí studenti až okolo desáté hodiny. Navíc je již prokázané mnoha výzkumy, že dospívající chodí spát nejčastěji až kolem půlnoci. I u dospělých jsou biorytmy nastavené lehce jinak, ranní vstávání pro ně začíná být vhodné až po 55 roce života. Proto doktor Kelley doporučuje posunout školní výuku i pracovní úvazky až na pozdější hodinu.

Pokud je totiž narušený biologický rytmus člověka, může způsobovat velké zdravotní problémy. Zhoršuje se psychický stav, snižuje imunita a soustředění. Může dojít i k pozměnění genů. Zvlášť pro studenty je to tak velmi zdravotně a psychicky nevýhodné a kvůlibrzkému vstávání přichází až o deset hodin spánku týdně. Podle navrženého vzoru pozdější výuky se do experimentu chystá zapojit na sto škol v Anglii a zjistit, zda se výsledky žáků zlepší.

Třeba se i my za pár let dočkáme pozdější výuky a práce a budeme se moci konečně vyspat po ránu do růžova.