Jak bude vypadat škola za 25 let?

Ve škole trávíme třetinu života, potkáme tam nejlepší přátele, zamilujeme se a prožijeme nezapomenutelné zážitky. Je tedy neoddělitelnou součástí našeho života. Jak bude ale vpadat škola za 25 let? Tedy v roce 2044?


Možná úplně stejně, nebo se změní k nepoznání. To nikdo z nás doopravdy neví. Pokud bychom měli začít u základních škol v České republice, jejich stylu výuky a celkové podoby, tak se podle mého názoru příliš nezmění. 25 let totiž není zas tak dlouhá doba a nesmíme také zapomenout na to, že základní škola má mimo vzdělávání i vedlejší funkci, a to tzv. „hlídání dětí“. Nemyslím to úplně doslova, ale pokud se nad tím takto zamyslíte, tak díky tomu, že děti chodí do školy, mohou zase rodiče pracovat a nemusejí se strachovat o děti. Proto si myslím, že se základní školy změní jen co se týče moderního vybavení a náročnosti studia.
Na středních a vysokých školách by už mohlo proběhnout více zásadních změn. Velice doufám, že bude v České republice státní vzdělání i nadále zdarma, ale i to se může změnit. Když se podíváme do minulosti, tak zásadní změnou ve výuce je jistě druhý jazyk, kdy se ruština vyměnila za angličtinu. Proto je také možné, že se za 25 let jako druhý jazyk budeme učit čínštinu nebo jiný, dnes neobvyklý jazyk. Myslím si také, že bude více možností, co se týče možností vzdělávat se v zahraničí. Nebo budeme moci studovat dnes ještě neexistující obor. Může se stát opravdu cokoli.
Docházím však k závěru, že ať už se změní výuka ve školách jakýmkoli směrem, poskytne nám spoustu nových možností a jistě se neubrání pokroku moderní doby, co se týče technologií. Věřím však, že to bude změna k lepšímu a že se na ní budeme moci podílet.