Halloweenské šílenství

Po roce čekání znovu nastal svátek, který nedočkavě vyhlíží především děti. A o jakém svátku to vlastně mluvíme? Přeci o Halloweenu. Slavnost na počet Předvečeru všech svatých, která je velmi oblíbená především v Anglii a Americe, ale poslední dobou je rozšiřována i u nás.

Původ Halloweenu není úplně jednoznačný. Dle některých pochází z keltského svátku Samhain, který se slavil mezi 31. říjnem a 1. listopadem. Pro Kelty byla tato noc začátkem nového roku a také hranicí mezi létem a zimou. Věřili také, že právě tuto noc je nejužší hranice mezi světem živých a mrtvých a po světe se prochází Pán mrtvých Samhain. Jedním ze zvyků bylo například prostírat u stolu i pro zemřelé příbuzné. Jedna pověst vypráví, že Samhain chodí po světe živých a kdo z živých není skrytý maskou, toho zabije. Proto se lidé začali skrývat pomocí masek.

Později se ovšem vyskytl názor, který je v současnosti uznáván více. A to, že svátek původně pochází z Říma, kde slavili Židové svátek Všech svatých již od stmívání předchozího dne. Tento zvyk se následně přenesl do Irska, odkud byl převezen při kolonizaci do USA. Od té doby je tam velmi oblíbený a slaví se pravidelně každý rok.

Rodiny společně vydlabávají dýně, do kterých dávají zapálené svíčky a rozestaví po okolí svého domu. Těmto vydlabaným dýním se říká Jack-o‘-lantern. Dýňová dřen se přidává do koláčů, polévek nebo se nově dělá i dýňové latté. Děti si na tuto noc připravují kostýmy, hlavně strašidelnými jako jsou čarodějnice nebo upíři, a chodí na koledy. Tyto koledy neboli trick or treat, jsou o postupném chození od domu k domu, kde buď dostanou sladkosti nebo jim provedou nějakou lest.

V České republice se zatím Halloween slaví především jen dlabáním dýní, připravováním dýňových pokrmů nebo občasně zkoušení kostýmů či make-upu. Naše rodina se snaží mít každoročně alespoň vydlabané dýně, ale ne vždy se na to najde čas.