Oslavme sté výročí založení ČSR s generálem Pellém a českými umělci ve Velké válce

Související obrázekVe čtvrtek 25.10. od 18 hodin se bude konat komentovaná prohlídka výstavy Generál Pellé a čeští umělci ve velké válce.  Akce bude probíhat ve Ville Pellé. Expozice, která bude představena, byla připravena ke stému výročí založení ČSR a je připomínkou generála Maurice Pellého.

 

Kupka, coby legionář, dobrovolně vstoupivší do války v roce 1914, jeho spolubojovník a posléze francouzský zajatec Otto GutfreundJosef Váchal, účastník nejhorších vysokohorských bitev, Emil Filla, který svou zkušenost otiskl v hrůzných karikaturách a také Vojtěch Preissig, bojovník „perem“, který pomohl formovat československé legie. Ti všichni zachytili válku ve svých dílech, která budou ukázána na výstavě.

Část je věnována výjimečné osobnosti generála Maurice Pellého, skvělého diplomata, spoluautora československé armády a zároveň nadaného kreslíře. Dokument o jeho životě – vojáka, diplomata, osobnosti spjaté se společenským životem v Československu, můžete vidět v podobě komorní výstavní přehlídky.