Pošlete rodiče na Spejbla a Hurvínka

Možná se divíte, proč vás navádíme, abyste rodiče poslali do loutkového divadla. Takže vysvětlení: loutkové divadlo není jen pro děti a zvláště to platí o Divadle Spejbla a Hurvínka. Jejich hry pro dospěláky mají už hodně dlouhou tradici. V úterý 2. října 2018 jsme byli na premiéře hry Ve dvou se to lépe táhne. A můžeme doporučit.

Jak si můžete přečíst na webových stránkách divadla, jedná se o názorové setkání Homo sapiens, člověka rozumného a Homo tilia, člověka lipového (vyrobeného z lipového dřeva). Společně se pokoušejí nahlédnout na současný problém (ne)komunikace světa zjevného a světa za jeho kulisami. S nadhledem jim vlastním glosují zásadní otázky: Kdo mě vede? Kam mě vede? Co ho k tomu vede? Kdo je „šmankote“ navedl!

Autorem hry je Martin Klásek, který při premiéře nejen za oba hlavní hrdiny mluví a zpívá, ale sám se ujal i vedení Spejbla. V průběhu hry je divák svědkem zcela originálního a novotou zářícího žonglování pana Spejbla a jeho syna Hurvínka se slovy a jejich významem. Například: „Jo, ti nahoře vždycky něco upečou“. „A ti dole jim na to pečou, chá, chá.“ Hovory Spejbla a Hurvínka diváky nejen pobaví a rozesmějí, ale také trochu donutí k zamyšlení. Poznají, že ani u této dvojice nejde život jako po drátkách (respektive po nitích). Dozví se mnoho zajímavého z jejich historie i současnosti.

Martin Klásek touto hrou navázal na principy autorského divadla svých předchůdců, tedy Miloše Kirschnera a Heleny Štáchové a především zakladatele divadla Spejbla a Hurvínka Josefa Skupy. A je to skvělé představení.

Tak neváhejte a pošlete rodiče na hru Ve dvou se to lépe táhne do divadla Spejbla a Hurvínka. A když už tam půjdou, mohou vám koupit vstupenky na některou z her pro děti.