Vítězové 19. ročníku Zlatého oříšku

Soutěž Zlatý oříšek již 19 let cíleně vyhledává a podporuje ty nejtalentovanější děti a dětské kolektivy z celé České republiky. Třicet nominovaných dětí ve věku 6 až 14 let pak pravidelně představuje prostřednictvím slavnostního televizního finále, které Česká televize vysílá vždy na Nový rok. I letos si tak hned 1. ledna 2018 převzalo 10 dětí/souborů prestižní cenu Zlatý oříšek 2017. Ve čtvrtek 18. ledna se všech 10 vítězů představilo novinářům. Podívejte se na ně.

 

 

 

 

 

 

 

Michal Bernat, 12 let – matematika, logika, Praha 5

Vyniká v ma

 

tematice a dalších exaktních oborech a dosahuje v nich nadprůměrných výsledků. Miluje šifry, dopravní systémy a encyklopedie. Má skvělou prostorovou orientaci a dle maminky má navigaci v hlavě.

 

 

 

 

 

Mikuláš Rudolf Cogan, 12 let – plavání, Nová Paka, Královehradecký kraj

Plave již od šesti měsíců, od 5 let soutěžil v triatlonu. Nyní se soustředí pouze na plavání a zaměřuje se na kraul, motýlek a polohový závod. Je držitelem 3 českých žákovských rekordů a chystá se pokořit další.

 

 

 

 

 

Flash Jaroměřscénický tanec, Královehradecký kraj

Taneční skupina chlapců ve věku 8 až 14 let je v ČR raritou. Ocenění získávají za mimořádný přínos v oblasti scénického tance na celostátních přehlídkách tance, pantomimy a pohybového divadla.

 

 

 

 

 

Klára Gibišová, 7 let – ha na klavír, Bašť, Středočeský kraj

Vynikající klavíristka, jejíž snem je zahrát si s orchestrem v Rudolfinu. O tom, že chce „HJÁT NA PIJÁNO“ měla jasno již ve svých 18 měsících. V současnosti vyhrává všechny soutěže, kterých se zúčastní.

 

 

 

 

 

Marie Jansová, 14 let – ilustrace, komiksy, Roztoky u Prahy, Středočeský kraj

Je od narození zrakové postižená, ale od malička kreslí profily a karikatury, tvary zjišťuje hmatem. Každoročně tvoří kalendář na určité téma a opakovaně získává řadu významných ocenění.

 

 

 

 

 

Daniel Matejča, 12 let – hra na housle, klavír a bicí, Liberec, Liberecký kraj

Pochází z rodiny s dlouhou hudební tradicí trvající po mnoho generací a sám už je zkušený houslista s vytříbeným vkusem a vlastním stylem. Přemýšlí i o své budoucí pedagogické práci, ale zatím ho víc láká sólová dráha.

 

 

 

 

 

Denisa Pecháčková, 10 let – reprezentuje ČR v cyklotrialu a biketrialu, Strančice, Středočeský kraj

Na kole jezdí od 4 let a patří mezi elitu České republiky. Soutěží ve skupině i s kluky – kategorie jsou jen dle věku a obtížnosti. Mimo mnohá ocenění je především držitelkou titulu Mistryně světa 2017.

 

 

 

 

 

Barbora Reslová, 14 let – nadprůměrné výsledky v biologii, Náchod, Královehradecký kraj

Žije biologií, baví ji výzkum a taky práce s mladšími dětmi, další koníčky nehledá. Svoje znalosti by ráda využila při studiu na veterinární škole nebo ekologie a ochrany životního prostředí.

 

 

 

 

 

Vít Špalek, 14 let – reprezentant ČR ve stolním tenise, Aš, Karlovarský kraj

Narodil se s vývojovou vadou a má protézu na pravé noze. Od osmi let se věnuje stolnímu tenisu, lyžuje, jezdí na kole. Jeho snem je vyhrát paralympiádu a být stejně dobrý jako děti bez hendikepu. Ve třinácti letech byl zařazen do reprezentace mužů hendikepovaných stolních tenistů.

 

 

 

 

Třída 5. C ZŠ a MŠ Pražská Znojmo – hudební třída, Jihomoravský kraj

Žáci hudební třídy ve veku 10 až 11 let jsou nadšení muzikanti, zpěváci a tanečníci. Všichni hrají na nějaký hudební nástroj a 8 z nich dokonce na cimbál. Vystupují na charitativních akcích a koncertech,  účastní se projektu Tady jsme doma Národního ústavu lidové kultury.