Filmy, které bodovaly na festivalu v Ostrově

Jubilejní 55. Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana v Ostrově se konal od 8. do 13. října 2023. Filmové projekce i doprovodný program navštívilo cca 13 tis. návštěvníků. V pokračování článku zjistíš, které filmy ocenila porota a co zvítězilo u dětských diváků.

  1. Odborná porota pro seriálovou tvorbu uděluje hlavní cenu festivalu v této kategorii – seriálu Sex O Clock.
    Odůvodnění: Cenu udělujeme seriálu za vynalézavou dramaturgickou stavbu jednotlivých dílů a humorné řešení dramatických situací. Seriál Jana Bártka a Karolíny Zalabákové je pevně žánrově uchopen a díky nápaditému hereckému obsazení a aktuálnímu vykreslení  postav má ambice dokonale oslovit cílovou skupinu diváků.
  2. Odborná porota pro seriálovou tvorbu uděluje čestné uznání poroty za režii seriálu Pět let.
    Odůvodnění: Režie Damiána Vondráška má osobitý styl vyprávění krátkometrážních epizod. Režisér umí pracovat s dramatickým textem a přesným vedením herců dokáže diváka zaujmout na velmi malém prostoru.
  3. Na základě hlasování dětí udělujeme cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba seriálu Společně sami, režiséra Tomáše Magnuska.
  4. Dospělá porota pro studentskou tvorbu uděluje cenu za třetí místo snímku Klíčení režisérky Ivany Vogrins Vidali.
  5. Dospělá porota pro studentskou tvorbu uděluje cenu za druhé místo snímku Romeo a Julie? režiséra Jana Daniela.
  6. Dospělá porota pro studentskou tvorbu uděluje cenu za nejlepší studentskou tvorbu snímku Ice Break režisérky Elvíry Duskai.
  7. Dospělá porota pro studentskou tvorbu uděluje čestné uznání režisérovi Ivanu Crnacovi za snímky o neslyšících Mezi dvěma světy a Jsem CODA.
  8. Odborná porota pro hraný film uděluje cenu Ostrovského dudka za nejlepší dílo v kategorii do 12 let filmu Děti Nagana režiséra Dana Pánka.
    Odůvodnění: Podnětný snímek o podstatných lidských schopnostech, které mají sílu měnit svět k lepšímu, tedy o smyslu týmové spolupráce a víry v sebe sama.
  9. Odborná porota pro hraný film uděluje cenu Ostrovského dudka za nejlepší dílo v kategorii od 13 do 18 let filmu #Annaismissing režiséra Pavla Soukupa.
    Odůvodnění: Vysoce společenský a aktuální film, který poměrně komplikovaný příběh vypráví přehledně a zachovává napětí zvoleného žánru detektivky. Působivé dílo s vyváženou kvalitou od scénáře přes kameru, střih, hudbu, režii až k přesvědčivým výkonům.
  10. Odborná porota pro hraný film uděluje zvláštní cenu poroty za dílo s největším morálním akcentem filmu #Annaismissing.
  11. Porota dětí uděluje cenu Ostrovského dudka za nejlepší chlapecký herecký výkon Tomu Brantonovi, za roli Dominika z filmu Děti Nagana.
    Odůvodnění: Tom předvedl plnou paletu emocí a hereckých poloh. Svou přirozeností si získá diváka tak, že s ním jde po celou dobu příběhu.
  12. Porota dětí uděluje cenu Ostrovského dudka za nejlepší dívčí herecký výkon Johaně Rackové za roli Káti z filmu Děti Nagana.
    Odůvodnění: Johana citlivě rozehrává svou dívčí roli v klučičím filmu. Její síla je především v tom, že zamilované scény nepatetizuje, ale zkrátka tu pro představitele Dominka je ve své přirozenosti.
  13. Porota dětí uděluje hlavní cenu festivalu Ostrovského dudka v kategorii do 12 let filmu Děti Nagana, režiséra Dana Pánka.
    Odůvodnění: Porotě se líbila vkusně zvolená a účinná zkratka řešení vztahů a nastolených konfliktů. Nemoralizující téma, že v partě toho dokážete víc.
  14. Porota dětí uděluje hlavní cenu festivalu Ostrovského dudka v kategorii od 13 do 18 let filmu #Annaismissing.
    Odůvodnění: Porota ocenila neobvyklé zpracování aktuálního tématu. Oceňujeme hudební i zvukovou složku filmu. Kontrastní střihy a uvěřitelné herecké výkony.
  15. Na základě hlasování dětí udělujeme cenu dětského diváka v kategorii filmová tvorba filmu Krakonošovo tajemství, režiséra Petera Bebjaka.

Mezi hosty festivalu byly hvězdy promítaných filmů, režiséři, scénáristé, dramaturgové, porotci, zahraniční zpravodajové, hvězdy české hudební scény a mnoho dalších významných osobností, které se prošly po červeném koberci.
V rámci festivalu byla předána zlatá buřinka paní Jiřině Bohdalové za její přínos v oblasti dětského filmu.

Cenu hejtmana Karlovarského kraje převzal producent Gerk K Müntefering.

Statistika festivalu:

  • 32 projekcí filmů, nebo seriálů.
  • 5 divadelních představení
  • 6 koncertů
  • 16 seminářů, přednášek
  • 1 tisková konference k uvedení nového snímku Úsvit

Pro žáky i veřejnost se konaly například semináře na téma:

  1. Politické zpravodajství (Petr Vašek ČT a analytik Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Michal Karaz)
  2. Radek Banga, Když chceš, tak to dokážeš.
  3. Jan Přeučil – Krasomluva a spisovná čeština
  4. Sex O Clock afterparty – dospívání a problémy mládeže
    V doprovodném programu na Mírovém náměstí se představili: Václav Noid Bárta, Maxim Turbulenc, Made in 60’s, Radek Banga.

Autogramiády:

  1. Zdeněk Troška
  2. Herci seriálu Ulice – Markéta Stehlíková, Sára Korbelová, Felix Šrámek,
  3. Herci seriálu Sex O Clock – Maxmilián Kocek, Iva Krutorádová, Jan Bártek
  4. Pavel Nový

Filmová laboratoř a dětská mediální tvorba je základním stavebním kamenem Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana. Byly zde děti z redakcí časopisů, novin, rádia i dětských televizí. Celý týden tu děti tvořily vlastní příspěvky a byly přímou součástí festivalu.

Filmová a mediální laboratoř Marka Poledníčka – od května se 45 dětí připravovalo na festival v projektových dnech se společností Freecinema a Českou televizí. Během festivalu děti natočily čtyři krátké filmy na téma Lucie postrach ulice v Ostrově.

Více na www.festivalostrov.cz