Dělejte to, co vás naplňuje. A hlavně tvořte.

Obsah obrázku fáze, osoba, tmavé, držení

Popis byl vytvořen automaticky

Rozhovor Tadeáše Vylity s moderátorkou pořadů Talkie a Selfhate Barborou Balášovou.

Barbora Balášová je sedmnáctiletá studentka gymnázia ve Valašském Meziříčí a velmi zajímavá a nadějná osoba. Mimo jiné je také moderátorka dvou pořadů, které Vám v dnešním rozhovoru představí. Příjemné čtení.

Jak bys popsala sama sebe?

Když se do něčeho pustím, tak to dělám celým srdcem a s velkým zapálením. A je jedno, jestli jde o osobní život nebo kariérní záležitosti. Jsem šílená a svým vášním se oddávám na 100 %. Nemůžu žít bez hudby a své práce, protože mě mé zájmy vlastně definují. Ve zkratce a jednoduše – jsem obyčejná holka, která ráda věci do hloubky zkoumá a studuje, miluje psaní a moderování, ráda se posouvá a jde si za svým. 

Představila bys, prosím, čtenářům své pořady? Čeho se týkají? Jak probíhá jejich zpracování?

Moc ráda představím! Pořad, kterému momentálně věnuji nejvíce času, se jmenuje Talkie. Jde o rozhovory se zajímavými osobnostmi – zpěváci, influenceři, moderátoři a do budoucna všemožní úspěšní lidé, kteří mají za sebou inspirativní cestu a před sebou zářnou budoucnost. A přesně ta cesta a vývoj našich hostů je to, co se snažím posluchačům a divákům předat a ukázat. A jak probíhá zpracování? Najdete nás jak na Spotify, tak s videem na YouTube. Pořad je v režii mě a mého neskutečně skvělého kolegy fotografa Jardy Tomáška, který se stará o technickou stránku věci – produkce, natáčení, střih, grafika a další věci. Já jsem od přípravy rozhovoru a moderování. Moje velká záliba je hodně obsáhlá rešerše (podrobný výpis informací) na hosta. Jak jsem řekla v první otázce – ráda věci zkoumám do hloubky, takže je možné, že budu citovat nějaké instagramové storiečko, které host přidal před pár lety (haha). 

Mým druhým pořadem je humorný podcast Selfhate, což asi mluví samo o sobě. Jsem mistr v sebenenávisti, takže jsem o tom prostě musela začít točit. Je pravda, že jsem od toho teď z důvodu jiné práce musela malinko opustit, ale od podzimu mám v plánu další díly nabité selfhatem, který vás všechny dožene do satirických depresí. Je to takové moje uplakané dítko, které mě toho už moc naučilo. Celý podcast si zpracovávám sama. Od nápadu, po nahrání až po konečnou postprodukci a střih. 

Jakou školu studuješ a jak vidíš své plány do budoucna? 

Jsem stále na gymnáziu. Konkrétně na Gymnáziu Františka Palackého ve Valašském Meziříčí a nastupuji do třetího ročníku. A moje plány? Po střední škole bych chtěla jít studovat žurnalistiku nebo marketing. Spíš se teď věnuji kariérním plánům než těm studijním, protože mám pocit, že mi mé budoucí projekty a pracovní nabídky pomohou s rozhodováním mezi obory. 

Abych trochu prozradila, na čem teď dělám – do konce léta mi snad vyjde mé první hudební EP. Během podzimních měsíců bych ráda připravila pár prezentací ohledně mediální výchovy a mediální tvorby, ale co s nimi mám v plánu, si ještě nechám v tajnosti, ale je to projekt, na který se opravdu těším. Také se chystám na pár koncertů a na stáž v České televizi. 

Kde jsi sebrala tolik energie a motivace v tvém věku vést takové pořady? Co tě motivuje?

Tak tohle je těžká otázka. Mě žurnalistika a vše, co dělám, tak moc baví, že to samotné vykonávání činnosti je pro mě největší motivací. Je to zkrátka přirozené – miluji to a kdybych to nedělala, tak to nejsem já. A energie někdy moc není (haha)! Například když jsem teď po celém natáčecím dni přijela domů až po půlnoci a hladová. To jsem spala jako mrtvá. 

Jaký je tvůj životní cíl? Čeho bys chtěla dosáhnout?

Dobře, tak tohle je ještě těžší otázka. Mé životní cíle se posouvají s každou dosáhnutou příčkou a dobytým bojištěm. Kdybych tuto otázku dostala před rokem, tak bych naivně řekla, že chci být šťastná a hezky se zamilovat. Dnes říkám, že jsem šťastná a mým životním cílem je tvrdě makat a realizovat své vize a kariérní představy.

Ještě před pár měsíci byla mým největším životním snem stáž v redakci média, což se splnilo absolvování měsíční stáže v CNN Prima News. Ještě předtím byl goal number one vlastní podcast. Před půlrokem jsem chtěla vydat první autorskou písničku. Teď je mým velkým cílem přednášení na besedách a konferencích a umožnění výuky jakési mediální výchovy na školách. Chci být nejlepší možnou verzí sebe sama a učit se, pracovat na sobě a růst. 

Jak vidíš zpětně svůj první pořad ,,Bára to ví,“ který jsi natáčela ve svých šesti letech? Čeho se týkal?

Tak tohle mě překvapilo, že je to veřejná informace, o které se ví! Moc ráda na pořad vzpomínám a moc ráda si zpětně díly pouštím. Název mluví sám za sebe – Bára to věděla. Byla jsem ještě ve školce a na všechno jsem měla vlastní názor. Stačilo mi dát do ruky nahrávací mikrofon a už jsem posluchačům rádia Valašska vysvětlovala, proč lidé nosí brýle, co je to chameleon nebo na co je příbor. 

Dočetl jsem se, že pocházíš z Valašského Meziříčí. Jaké to bylo opustit rodinu a vydat se na vlastní cestu už v tak nízkém věku? 

Mým druhým domovem se z pracovních důvodů stala Praha, ale rozhodně mám svou rodinu pořád na blízku. A musím říct, že moje mamka, ségra a prarodiče jsou ta nejlepší podpora, co si člověk může přát. Určitě pro mě byl odjezd do Prahy změna, ale mám to tam šíleně moc ráda. 

Co považuješ za svůj dosavadní největší úspěch?

Možná právě odjezd do Prahy. Protože díky Praze se mi otevřela spousta dveří k všemožným spolupracím a zkušenostem. Absolvovala jsem stáž v redakci média, začala jsem moderovat pořad Talkie a stala se hromada věcí, které bych nikdy nečekala. Jsem za to všechno nesmírně vděčná.

Jaké veřejnoprávní médium sleduješ? Co považuješ za dobrý zdroj informací?

Moje mamka se ségrou potvrdí, že mám slabost pro ČT24. Vždy když zapnu televizi, tak se s láskou v očích dívám na reportáže a hltám každé slovo moderátorů. A co považuji za dobrý zdroj informací? Moc ráda poslouchám Studio N Filipa Titlbacha a Vinohradskou 12, čtu Deník N, v mobilu mám appku Minuta po minutě, což je super rychlý a přehledný zdroj a především miluji Twitter. Mám své oblíbené novináře, které považuji za důvěryhodné zdroje informací, ale vždy se musí prověřovat. Mám ráda takový komplexní mix všeho – tím se dozvídám nejvíce. 

Co bys chtěla vzkázat čtenářům DTA?

Dělejte to, co vás naplňuje. Sledujte na sociálních sítích jen lidi, kteří váš čas na nich dělají časem produktivním a tvořte si kolem sebe obohacující sociální bublinu. A to stejné platí i v reálném životě. Obklopujte se správnými lidmi, které milujete. Zajímejte se o své okolí, buďte vytrvalí a nechoďte přes mrtvoly. A hlavně tvořte.

Zaujala Vás Bára a chtěli byste si pustit její pořad? Talkie: https://www.youtube.com/channel/UCii4JFRCwnjwXzG8LJvc0zw