Korunovace 27. Zlatého Ámose

Ve čtvrtek 25. června byl v Táboře slavnostně korunován Zlatý Ámos 2020. Proč právě v Táboře? Protože na tamním gymnáziu Pierra de Coubertina učí český jazyk a literaturu Tomáš Míka. O tom, že Zlatým Ámosem bude právě on, rozhodli v semifinálovém klání vítězové jednotlivých regionálních kol.

V žákovské knihovně gymnázia bylo plno. Přišli studenti, kteří Tomáše Míku do ankety Zlatý Ámos nominovali, novináři, sponzoři, nechyběli představitelé města Tábora, školy, školských odborů ani ministerstva školství. „Jsem rád, že se na jihu Čech rodí tolik dobrých kantorů,“ řekl starosta Štěpán Pavlík, který vyjádřil hrdost na táborské učitele. Zuzana Matušková, náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy, ocenila samotnou myšlenku ankety Zlatý Ámos a poděkovala všem učitelům, jak zvládli nelehkou situaci v době uzavření škol kvůli koronaviru. Předseda školských odborů František Dobšík popřál Tomáši Míkovi hodně zdaru do další práce a studentům, kteří v těchto dnech složili maturitu, úspěchy v dalším životě.

Setkání v Táboře bylo velmi milé a bezprostřední. Pavlína Kopáčiková, Zlatý Ámos 2019, si naposledy nasadila zlatou korunu, pokynula žezlem a pak vše předala Zuzaně Matuškové, která korunovala nového pomyslného krále českých učitelů. Tomáš Míka pak převzal hlavní cenu, kterou je zahraniční zájezd od cestovní kanceláře CK2 pro celou třídu, a řadu dalších darů a dárečků.

„Letošní ročník ankety Zlatý Ámos byl v mnohém výjimečný,“ uvedl ředitel a zakladatel ankety o nejoblíbenějšího učitele České republiky Slávek Hrzal. „V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru jsme museli operativně reagovat a přijmout řadu změn, z nichž některé nám ale udělaly velkou radost. Spolu s vyhlášením výsledků 27. ročníku jsme totiž vyzvali děti, aby ocenily snahu svých rodičů při jejich vzdělávání a udělili jim titul Rodinný Ámos 2020. Odezva byla úžasná.“

V letošním roce se udělovala i další ocenění. Na webu České televize Déčko nejvíc hlasů získal Vladimír Švarc ze Základní školy Rajnochovice, který se tak stal letošním Ámosem sympaťákem. Titul Ámos matikář, který uděluje ministerstvo školství, si odnesla Dana Mynářová ze základní školy na Bakalově nábřeží v Brně. Společnost ČEZ již tradičně vybírala Ámose fyzikáře a titul si tentokrát odnesla Jana Doubková ze Základní školy Antonína Sochora v Duchcově. Mimochodem, v táborském gymnáziu také učí Ámos fyzikář. Alena Šedivá tento titul získala v roce 2017.

Dvacátý sedmý ročník ankety Zlatý Ámos měl i přes nepříznivé podmínky v souvislosti s vládními opatřeními proti šíření koronavirové nákazy důstojné vyvrcholení. Již dnes její organizátoři připravují 28. ročník, který bude slavnostně vyhlášen koncem září.