Kdysi ji chtěli zbořit. Dnes hlavní atrakci Paříže chrání neprůstřelné sklo

Výsledek obrázku pro eiffelovkaPaříži se říká město módy. Už v polovině 20. století se zde nacházelo 106 podniků s označením Haute couture, které má dávat najevo luxus a profesionalitu modních značek. Dnes se tu však vyskytuje těchto podniků o poznání méně. Já jsem se o letních prázdninách 2019 vydala do Paříže nejen za módou, ale hlavně za dominantou a znakem města, za Eiffelovou věží.

Eiffelovka měří 300, 65 metrů. Pro srovnání naše Petřínská rozhledna je velká přibližně jako jedna její noha. V roce 1889 byla otevřena a navrhl ji francouzský architekt Gustav Eiffel. Pařížané ji zprvu nenáviděli a měli ji v plánu zbořit. Nesloužila jako turistické místo, ale jako meteorologická stanice. Poté si ji však oblíbili a ve městě stojí dodnes. 

Kolem se rozprostírá park, který by se měl dočkat rekonstrukce. Přestavba by měla být podle plánů hotová do začátku olympijských her v roce 2024.  

Na věž se chce dostat mnoho lidí, to jim ale od loňska komplikuje ochranný plot, který částečně tvoří neprůstřelné sklo. Má zabránit případnému teroristickému útoku. Proto návštěvník musí čekat dvě fronty, zatímco dřív byla jen jedna. A tak je výhodné přivstat si a stoupnout si do řady už ráno.

Jedna z nejnavštěvovanějších atrakcí jak Francie, tak i celé Evropy není zrovna nejlevnější. Připravte se, že stojí v přepočtu kolem tisíce až patnácti set korun na člověka. Záleží na tom, jestli jste ochotni vystoupat po železných schodech, nebo jestli máte v plánu svést se výtahem.

Ze shora je vidět na velký kus města, kterým protéká řeka Seina. Část podlahy je skleněná, a tak se můžete podívat přímo dolů pod sebe. Nechybí ani krámy se suvenýry, se zmrzlinou nebo s jinými sladkostmi a pochutinami.  

Kromě Eiffelovy věže je Paříž planá i spousty jiných zajímavostí a památek. Velkou francouzskou chloubou je i Vítězný oblouk. Ten nechal postavit císař Napoleon Bonaparte jako připomínku vítězství v bitvě u Slavkova a stojí ve Francii už víc než dvě stě let. Nese na sobě jména významných osobností národa. Zajímavý je kontrast pamětihodností a pouličního výtvarného umění – street art -, které se vyskytuje ve čtvrti Montmartre prakticky na každém rohu. Některé obrázky jsou namalované přímo na zdi a jiné jsou na ní jen nalepené. Nekreslí je pouze profesionální malíři, ale některé plochy jsou vyhrazené i pro veřejnost. Za návštěvu stojí i Invalidovna, která obsahuje Muzeum Armády plné výstav o francouzské vojenské historii. Zajímavá je expozice v Louvre, kde se ukrývá i slavný obraz Mona Lisa.