Do světa jazyků za zajímavostmi (část 3.)

V dnešním díle Do světa jazyků za zajímavostmi se podíváme na svahilštinu a pak i fiktivní jazyky klingonštinu a elfštinu. Klingonština je jazyk mimozemské rasy ze světa Star Trek, elfština pak z knih J.R.R. Tolkiena.

 

Svahilština

Jde o jazyk používaný převážně ve východní Africe. Je značně rozšířený, protože po angličtině je to druhý nejčastější způsob dorozumívání mezi obyvateli. Byl uznán dokonce třemi státy za jejich oficiální. V originále jeho název je Kiswahili.

Jako všechny ostatní jazyky má i svahilština svoje zajímavosti. Pamatujete si například na malého lvíčka Simbu v Lvím králi? Simba ve svahilštině znamená lev. Rafiki je přítel. Zajímavé spojení je třeba i hodi hodi, to v překladu je ťuk ťuk. Nebo například slovo kuku je kuře.

 

 

 

Fiktivní jazyky

Někdy situace vyžaduje, aby se v seriálu, filmu nebo knize použil cizí jazyk. A pokud tvůrci chtějí mít příběh opravdu dobrý, nechají si vytvořit nový, umělý jazyk. Nejznámější je pravděpodobně dothrakština z Hry o trůny nebo esperanto, které bylo vytvořené za účelem světového jazyku. Já se ovšem zaměřím na dva mě bližší, a to klingonštinu a elfštinu.

 

Klingonština je jazykem rasy Klingonů ze světa Star Trek. Na první pohled jde o tvrdý a hrubý jazyk, po chvilce zkoumání ovšem zjistíte, že je nutné měkčit hlásky a celkově jde o neuvěřitelně těžký jazyk. Především protože zvuk musí část vycházet z krku, od hlasivek. Samotná výslovnost je neuvěřitelně těžká. Například každé slovo, které má více než jednu slabiku, tak má pak jednu slabiku přízvučnou a druhou nepřízvučnou.

Rozlišují se tři druhy slov, podstatná jména, slovesa a vše ostatní. Uvedeme si pár příkladů, baHwI‘ je střelec, SuS’a‘ silný vítr. Ukážeme si i pár vět. jIqIp’egh znamená Udeřil jsem se. maDo’choH je Stáváme se šťastnými.

 

 

 

Elfština nebo také Quenya je jazyk ze světa Středozemě, tedy svět napsaný J.R.R. Tolkienem. Na rozdíl od ostatních fiktivních jazyků má elfština popsanou celou gramatiku, slovník, a dokonce i historii jazyka. Pochází z prajazyku Eldar, který by pak rozdělen. Na počátku prvního věku ji přivedla zpět rasa Noldor. Elfština ale téměř vymizela a používala se jen v písemných zápisech. Po čase se ale navrátila.

Jde o poetický, básnický jazyk vznešených elfů. Proto není překvapivé, že si uvedeme za příklady některé romantické, něžné věty. Elen síla lúmenn‘ omentielvo znamená Hvězda svítí na hodinu našeho dalšího setkání. Nai tielyer nauvar laique ar hwesta aldamolyanna je Ať jsou tvé stezky zelené a vánek do tvých zad.