Rozhovor s Josefem Průšou na Maker Faire Praha

Josef Průša byl letošnim generálním partnerem Pražské Maker Faire. Pro DTA poskytl krátký rozhovor.

Moje jméno je Josef Průša a jsem zakladatel Prusa research a posledních deset let se zabývám Open hardware, 3D tiskem a obecně Makerstvím. Jsme jedna z největších 3D tiskových firem na světě.
K 3D tisku jsem se dostal tak, že dřív jsem se věnoval hodně hudbě a stavěl jsem si vlastní MIDI controlery a potřeboval jsem nějaký vlastní součástky. Dozvěděl jsem se o 3D tisku a začal jsem se jím zabývat.

Pokud je člověk tady v Praze, tak si může přijít 3D tisk vyzkoušet k nám do Labu a pak si koupit tiskárnu. Záleží na tom, jak moc má pro ní využití. Rozhodně se nesnažím tvrdit, že v dnešní době by si každý měl pořídit 3D tiskárnu domů. Ještě tam úplně nejsme. nicméně pokud je člověk kreativní, dělá nějaký svoje projekty, tak se to určitě vyplatí. Pokud si to chce jen vyzkoušet, tak se může prostě stavit u nás v Labu a poté co si pár věcí vytiskne, tak najde to svoje využití, pro svůj projekt.
Pokud si člověk chce pořídit vlastní 3D tiskárnu domů, tak nejlepší metoda je koupit si naši stavebnici, která je někde kolem devatenácti tisíc a postavit si jí. Při té stavbě se člověk seznámí se základy elektroniky a mechaniky a jak to celý vlastně funguje.
Momentálně je můj nejoblíbenější model Millenium Falcon ze Star Wars, který můžete vidět i u nás na stánku na Maker Faire. je obrovský a trval několik set hodin vytisknout.
Maker Faire už loni, když jsme to sem přivezli byl obrovský úspěch, přišlo skoro jedenáct tisíc lidí. Nevím ještě letošní čísla, ale atmosféra je úžasná, makeři vypadají spokojeně a všichni vypadají, že našli nějakou svoji inspiraci, takže já jsem extrémně spokojený.