Prohlídka vesmíru v Planetáriu Praha

Související obrázekO víkendu jsme se rozhodli, že se po nějaké době podíváme znovu do planetária. Vybrali jsme si Planetárium Praha, které patří k největším na světě.

Hned po příchodu nás upoutalo mnoho modelů a přístrojů. Exponát s největší frontou byla bezkonkurenčně simulace projížďky ve sportovním vozidle po Měsíci. Kousek vedle na nás čekal model rakety letu Apolla 11, prvního pilotovaného kosmického letu, sondy, která by se měla pravděpodobně v blízké době dostat do vesmíru a poté přistát na Marsu a sextantu, zařízení na měření vzdálenosti dvou kosmických těles. Také tu byl přístroj na míchání barevných světel a Stonenhenge- astronomický kalendář.

Něco nového o svém znamení jsme se mohli dozvědět z modelu Země a Slunce. Při pohybu planety do různých poloh vzhledem ke hvězdě jsme viděli, kdy se které znamení ukazuje na noční obloze. K dispozici byla také plechovka, kterou jsme si zkusili zvednout na různých planetách, měsíci, hvězdách a v jiných vesmírných prostorech. Něco podobného jsme si zkusili také s vlastní hmotností. Váha, která vypadala zdánlivě obyčejně, ukazovala, kolik kilogramů bychom měli na různých místech ve vesmíru. Menší děti mohly trávit čas s příběhy mimozemšťanů, které vyprávěla s obrázky i otázkami interaktivní obrazovka, nebo pustit gumový míček do „černé díry“. Na závěr na nás čekalo promítání noční oblohy a planet.

Návštěva byla vcelku zábavným zpříjemněním odpoledne a myslím si, že v brzké době navštívím nějaké další planetárium.