Eurovision 2019

Eurovision song contest je každoročně opakovaná hudební soutěž pořádaná v Evropě. Účastní se jí evropské státy, každý s jednou písničkou. Z těch všech se pak vybere porotou a diváky vítěz, v jehož zemi se bude příští ročník pořádat.

Soutěž se poprvé konala v roce 1956. Za její dosavadní působnost jí prošlo mnoho pozdějších slavných zpěváků a kapel. Nejvýraznějším je asi vítěz z roku 1974, ABBA. Tato kapela se pak proslavila po celém světě a znát ji můžeme třeba z Mamma Mia. Dalšími známými účastníky je například Celine Dion, Olivia Newton-John a kapela Lordi. V současné době se účastní přibližně 50 zemí. Letos ovšem jen 41, z politických důvodů se nedočkáme Ukrajinské zpěvačky a Bulharska, které nemá dostatek financí.

 

Minulý ročník vyhrál Izrael, takže se finále koná v Tel Avivu. Semifinále je rozdělené do dvou částí. První se zůčastní 17 zemí, druhé 18. V kažé části projde pouze půlka účastníků do finále.

V minulém ročníku se za Českou republiku reprezentoval Mikolas Josef, který obsadil vynikající šesté místo. Letos se výhru pokusí získat skupina Lake Malawi.

 

V ukázce je finalista ze San Marina s písní Say Na Na Na.