Avengers: Endgame aneb konec jedné éry

Po téměř jedenácti letech ukončuje Marvel první část svého univerza a jeho příběhy. Právě proto nese nový filmový snímek podtitul Endgame, tedy přeloženo konec hry. A jelikož má jít o uzavření mnoha příběhů mnoha postav, jedná se o film delší jak tři hodiny. Právě ten přišel 25. dubna do kin. Ale abychom se správně mohli rozloučit s touto érou, pojďme zpětně zavzpomínat na předcházející filmy.

První fáze byla spíše seznamovací. Marvel studio uvádělo do kin do té doby téměř neznámý žánr a to komiksové filmy.

Iron Man byl vydaný v roce 2008 a hlavní roli získal Robert Downey Jr. Milionář Tony Stark je předním výrobcem zbraní, užívá si života a o svět kolem se příliš nestará. Když je však unesen při své cestě po Afghánistánu, uvědomí si, co jeho zbraně dělají. Rozhodne se bojovat se zločinem svým způsobem a vytvoří si oblek Iron Mana.

Iron Man 2 navazuje dějem na první díl. Objevuje se nepřítel Tonyho Starka, který ho chce zničit. V té stejné době přichází i ředitel S.H.I.E.L.D.u s návrhem na iniciativu Avengers.

Thor je prvním filmem Marvelu, kde ukazují i svět na jiných planetách ve vesmíru. Ódin je králem na Ásgardu, jeho dva synové Thor a Loki mezitím zajišťují mír na ostatních šesti planetách pod Ódinovou vládou. Při útoku ledových obrů na Ásgard o sobě Loki zjistí nečekanou informaci, zatímco Thor je vyhnán na Zem mezi obyčejné smrtelníky.

Captain America: První Avenger mapuje příběh Steva Rogerse, tedy prvního Avengera vůbec. Ten byl stvořen pomocí séra supervojáka během druhé světové války.

Avengers je první společným filmem více superhrdinů, přesněji Iron Mana, Captain America, Thora, Hawkeye, Hulku a Black Widow. Ti se musí spojit, aby společně ochránili zemi proti útoku mimozemské rasy Chitaurie.

 

Druhá fáze se začíná více zaměřovat na temnější stránky života superhrdinů. Zároveň se představují nové postavy a začleňují.

Iron Man 3 je asi nejtemnějším díle ze série filmů o Iron Manovi. Tony Stark má nového nepřítele, který ho připraví o všechno, co kdy měl. Musí se spolehnout jen sám na sebe.

Thor: Temný svět nás znovu přivádí na Ásgard. Tentokrát sem přichází Thorova pozemská přítelkyně, která byla vystavena neznámé síle. Právě ta síla přivádí zpět k životu temné elfy.

Captain America: Návrat prvního Avengera ukazuje pomalé začleňování Steva do nového moderního světa. A hned se musí zapojit do akce, když se ve světe objevuje dlouho nečinná organizace.

Strážci Galaxie nám ukazují i jiný typ vesmíru, než je Ásgard pod Ódinovou mocí. Poznáváme mnoho nových planet, ras i schopností hrdinů.

Avengers: Age of Ultron je druhou částí společných komiksovek. Tony Stark spolu s Brucem Bannerem vymyslí umělou inteligenci a s ní i stroj, který má ochránit zemi. Jeho naprogramování se ovšem pokazí a Ultron vyhodnotí, že hrozbou země jsou lidé.

Ant-man je film o úplně novém hrdinovi, z nového prostředí. Scott Lang přežívá na málo placených pracích a občasně si přivydělává podvody. Jednoho dne se ovšem se svojí partou rozhodnou vykrást dům vědce Hanka Pyma.

Třetí fáze už předurčuje společný děj filmů a vede nás ke svému cíli. Jsou představeny poslední nové postavy i s jejich příběhy.

Captain America: Občanská válka je i přes svůj název spíš dalším společným komiksovým filmem, jelikož se zde objevují všichni nám známí superhrdinové, i několik nových postav. Svět chce zavést databázi všech nadaných lidí a Avengers se kvůli rozdílnému názoru rozpadají.

Doctor Strange představuje svět magie, do kterého nečekaně a nechtěně proniká chirurg Strange.

Strážci galaxie 2 znovu ukazují příběh skupiny vesmírných superhrdinů. Ti se tentokrát setkávají s otcem Petera Quilla, jejich kapitána.

Spider-man nám představuje současný život Petera Parkera, který se snaží svému mentorovi Tonymu Starkovi dokázat, že je stejný superhrdina jako on.

Thor: Ragnarok ukazuje, jak se Thor po mnoha letech vrací na Ásgard, kde na trůnu nečekaně nalézá jiného Ódina. Ve stejné době se blíží právoplatný dědic trůnu.

Black Panther přivádí příběh do skryté země v Africe jménem Wakanda. Ta je díky nalezištím vibrania i přes svoji lokalitu velmi bohatá a modernizovaná. Blíží se ovšem boj o trůn.

Avengers: Infinity war, Thanos, jeden z nejmocnějších bytostí světa vlastní už několik kamenů nekonečna a chce získat i zbylé, aby dokončil svůj plán.

Ant-man a Wasp, Scott Lang je v domácím vězení kvůli svému jednání během Občanské války. Od té doby také není v kontaktu s Hankem Pymem. Přichází ovšem nepřítel, kvůli kterému bude muset Scott znovu obléct svůj oblek.

Captain Marvel je prvním filmem Marvelu s ženskou superhrdinkou. Článek o Captain Marvel

Avengers: Endgame je posledním filmem této fáze a také velkým ukončením. Setkáme se v něm se všemi postavami, které jsme za posledních jedenáct let poznali.