Letem světem za nejzvláštnějšími vánočními tradicemi

Vánoce se rychle blíží. Každý určitě dodržuje nějakou vánoční tradici. V Česku se většinou pečou perníčky či vánočky, nebo se třeba zdobí stromeček. Někteří lidé také stále ještě dodržují lití olova a mnoho jiných zvyků. Jaké podivné obyčeje se ale dodržují ve vzdálených koutech světa? Tady je pět zvláštních vánočních tradic z cizokrajných míst.

1. Vánoce na pláži (Austrálie)

Jelikož v Austrálii v prosinci vrcholí léto a teploty nabírají až ke 30 stupňům, slaví se zde Vánoce na pláži. Stromky jsou velice netradiční, protože se staví z prázdných plechovek od piva a Surfaři převlečení za Santy vyrážejí překonávat mořské vlny.

 

2.Schovávání košťat (Norsko)

Stará norská legenda vypráví o čarodějnicích, které vycházejí na Štědrý večer a hledají košťata, na kterých by se proletěly. Proto se tento den v Norsku všechna košťata schovávají.

 

3. Věřící bruslaři (Venezuela)

Ve Venezuele, v hlavním městě Carcasu chodí všichni věřící od 16. prosince až do Štědrého dne brzy ráno do kostela. Přesněji řečeno tam jezdí na bruslích. Proto jsou do osmi hodin uzavřené všechny cesty, aby byla cesta pro věřící bruslaře bezpečnější.

 

4. Vánoční akvária (Havaj)

Na Havaji je zvyk pořídit si na Vánoce domů akvárium s ostencem běloskvrnným. Vánoce začínají s příjezdem Vánoční lodi, která přiváží  mnoho tradičních vánočních jídel. Santa Claus přijíždí s lodí ve svém člunu.

 

5. Do sauny za skřítkem (Finsko)

Většina rodin žijících ve Finsku vlastní saunu a to hlavně proto, že věří na saunového skřítka, který zde bydlí a chrání je. Proto každý rok na Štědrý večer celá rodina v sauně relaxuje. Zde můžou ale zůstat jen do západu slunce, protože potom patří celá sauna jejich zesnulým předkům.