Den a noc na Karlštejně

Výsledek obrázku pro karlÅ¡tejnNoc na Karlštejně je už starší film, který určitě zná většina Čechů. A právě tento film nám vnukl nápad podívat se po dlouhé době znovu na Karlštejn, hrad vystavěný a také pojmenovaný po Karlu IV., kde jsme si mohli mimo jiné prohlédnout rozdíly mezi filmem a realitou.

Hrad, viditelný i z velké dálky, je strategicky vystavěný na kopci, proto může být pro někoho cesta náročnější. V letním horku se zdá menší výšlap nekonečný. Ale i přes skomírající těla horkem jsme obdivovali roztomilé cestičky, které byly často dlážděné starobylými cihlami. Malé domečky všude nabízely občerstvení a suvenýry.

Konečně se před námi vynořil v celé své kráse Karlštejn, kde nás jako první čekalo veliké nádvoří. Naše prohlídka postupovala do hlavních místností hradu. Vnitřní prostory byly oproti dnešním poměrům maličkaté. V první místnosti byl vidět 3D plán celé stavby a starobylé mapy celého okolí, poté jsme se dostali do prostorů, kde král jedl, přijímal návštěvníky, kde spal a kde pobývala jeho družina.

Dále jsme viděli hradní toaletu, vyčnívající ze zdi, které se říkalo výsernice. Toto slovo vymysleli obrozenci, kteří rádi vymýšleli nová česká slova . Pýchou Karlštejnu je nádherná audienční místnost, zdobená zlatými bobulkami. Jako poslední jsme šli k hradní studně, která byla velmi hluboká.

Dozvěděli jsme se také, že zákaz vstupu ženám, které měly ve skutečnosti pro sebe celé patro, byl pouze výmysl autora divadelní hry-Jaroslava Vrchlického. Hrad nebyl sice tak veliký, jako to vypadá ve filmu, ale byl krásný a bylo úžasné ocitnout se v hradě, kde před mnoha lety bydlel panovník a jeho rodina.