Velká Amerika aneb český Grand Canyon

Nedaleko Prahy, zhruba 35 kilometrů daleko, můžete v obci Mořina navštívit vápencový zatopený lom Velká Amerika. Lom je až 100 metrů hluboký a na jeho dně se nachází dvě propojená jezírka s průzračnou vodou, která vybízejí ke koupání. Vstup do lomu je ovšem pro širokou veřejnost zakázán a výjimky jsou udělovány jen výjimečně. Turisté mohou lom alespoň obejít po horním okraji, kde je vyznačená cesta dokola a je tam krásný výhled do hlubin.

Velká Amerika je podzemními štolami spojena ještě s dalšími lomy, a to Malou Amerikou a Mexikem. Štoly jsou ovšem také široké veřejnosti uzavřeny, protože

dříve bývaly lákadlem pro trampy a další dobrodruhy, kteří zde i nejednou tragicky zahynuli.

Názvy Velká a Malá Amerika však nemají nic společného s americkými národními parky a přírodními útvary. Názvy jsou odvozeny od samoty „Amerika“, která se nachází právě poblíž obce Mořina a byla založena již v roce 1859.

Tento lom je i častým hledáčkem filmových štábů. Znát ho můžete například z filmu Limonádový Joe nebo pohádky Micimutr.

Výlet kolem lomu mohu doporučit nejen z pohledu atraktivnosti místa, ale také z pohledu zajímavé turistické cesty. Cesta po žluté značce vede kolem všech tří lomů a určitě vám zabere nějakou tu hodinku. Pokud vás to neunaví, je možné navštívit i další historickou památku, a to hrad Karlštejn, který leží poblíž.