Jak se (ne)nudit o prázdninách

Prázdniny se blíží do své poloviny a mnozí už svá největší prázdninová dobrodružství zažili. Možná sedíte doma a nevíte co by, koušete se nudou, nebo se správně nudit prostě neumíte. Ať už sháníte tipy na to, co dělat doma při nepřízni počasí, nebo jen zabíjíte přemíru volného času, v tomto článku se dozvíte pár rad, jak si ze všedního dne doma udělat co největší zábavu.

 

 

 

Nestává se mi příliš často, že bych si mohla stěžovat na nudu, ba právě naopak. Někdy závidím lidem, kteří mají tolik volna nazbyt a mohou tvrdit, že se nudí, protože já věčně nestíhám a málokdy se stane, že bych se dlouho rozmýšlela, jak naložit s časem. Zejména jedna moje kamarádka si na nedostatek zábavy či přebytek nudy stěžuje dost často, čímž mě inspirovala.

Rozhodla jsem se tedy sepsat seznam věcí, které pravděpodobně můžou za to, že se nenudím, nebo se nudím tak profesionálně, že o tom ani nevím. Zkrátka, mám tu pro vás, milí čtenáři, několik rad proti nudě.

 

1) Uvědomte si, jestli se opravdu nudíte, nebo jen neumíte odpočívat

Každý člověk občas potřebuje na chvíli vypnout. Samozřejmě ne doslova, stačí, když si najde čas na vyčištění myšlenek a odlehčení mozku. Ti nejpilnější a ve školním roce nejvytíženější jedinci si mnohdy neumí prázdninový klid a občasné nicnedělání pořádně užít, protože mají pocit, že když zůstanou jen o chvíli déle pasivní, prázdniny jim utečou jako voda, a tak ihned hledají cokoliv zajímavého jen proto, aby se nemohli nudit. Pokud si zkrátíte čas chytáním lelků, dumáním nad nesmrtelností brouka, nebo zíráním do zdi (doporučuji vyzkoušet), užívejte si to a nenechte se vystresovat pomyšlením na to, co vše byste místo téhle nudy stihli.

 

2) Buďte kreativní

Pokud vás nuda děsí natolik, že s ní chcete skoncovat, můžete se obrátit k výtvarným projevům. Ať už umíte kreslit, nebo ne, bezmyšlenkovité čmárání na papír vás může dostatečně zaměstnat. Zkuste třeba volně jezdit tužkou po papíře, kličkovat, zoubkovat, či kroužkovat a pak ve vzniklé slátanině hledejte smysluplné obrazce, nebo vybarvujte čmáranici jako omalovánky.

Jestli chcete být konkrétnější a vytvářet umělecká díla na úrovni, budiž, pro zpestření si můžete zkoušet hrát s různými materiály. Nevěřili byste kolik zábavy se dá zažít s obyčejnou korkovou zátkou, nebo papírovým vějířem.

A když už jsme u papíru, vyzkoušejte origami. Skládání papírových lodiček či čepic minulo v dětství málokoho, ale možností je daleko víc a žádný talent není potřeba. Většinou stačí papír a nějaký návod. Zkuste si složit papírového jeřába nebo srdíčko, pro začátečníky jsou tyto dvě skládanky ideální.

 

3) Zamyslete se nad tím, co běžně nestíháte

Když mám nějaký čas navíc, většinou se nejdřív zamyslím nad tím, co jsem to chtěla dělat tehdy, kdy jsem vůbec nic nestíhala. Pokud máte takových nezačatých aktivit víc, není od věci sepsat si menší seznam.

Uklidit si v šuplíku?

Přečíst knížku?

Podívat se na přáteli doporučený film?

Vytřídit nenošené oblečení?

Přistihnout zoubkovou vílu při činu?

Ať už na vašem seznamu přistane jakkoli bláznivý nápad, máte další možnosti při rozhodování o způsobu zabití nudy a mezi námi, seznamové postupy bývají většinou ty nejužitečnější.

 

4) Zjistěte, jak se nudí ostatní

Nejlepší způsob, jak se zbavit nudy, je ji vůbec nezažít, přesněji řečeno nudě předcházet. Jestli nemáte mnoho zkušeností, zjišťujte si informace o nudě od kamarádů, sourozenců, rodičů, či náhodných kolemjdoucích, vedením výzkumu o nudě a jejích zvyklostech ji také svým způsobem zahání.

 

5) Udělejte si čas pro sebe

A nejprostší rada proti nudě na závěr. Dělejte, co vás baví, co máte rádi, něco, co si užíváte. A čím spontánnější to něco bude, tím lepší. Zalezte si s knížkou a sklenicí citronády do křesla, dejte si pořádný kopec zmrzliny, tancujte před zrcadlem, zpívejte si písničky jejichž slova neznáte, vyzdobte si pokoj letními motivy, vzpomínejte na hezké zážitky, vyletněte si náladu, plánujte výlety, vymýšlejte básničky, kreslete mapu k pokladu, naučte se upéct něco dobrého, nebo třeba pozvěte někoho na návštěvu a stavte se spolu na hlavu. Fantazii se meze nekladou, a to platí obzvlášť v případě nudy. Jakmile máte dost televize, internetu, nebo bloumání bez cíle, zkuste zapojit hlavu, otevřít oči, nastražit uši a poslouchat srdce, ono se určitě někde poblíž skrývá to něco, co vám na vaši osobní nudu zabere nejlépe.