Loučenské labyrinty zvou na piknik

Zámek Loučeň láká své návštěvníky do labyrintů na piknik. Milujete pohodu v přírodě, dobré jídlo a zámeckou atmosféru? Pokud ano, tento článek je pro vás jako dělaný.

 

 

 

 

Zámek Loučeň, známý svým největším Labyrintáriem v Evropě, přichystal pro návštěvníky piknikové neděle. V jejich rámci nabízí v bezprostřední blízkosti zámku pikniková místa s dekami, sedacími vaky a romantickými dekoracemi.

Kromě útulných míst pro trávení času jsou pro zájemce přichystány i piknikové koše v několika variantách, včetně vegetariánské, romantické, nebo rodinné. K dispozici budou i zámečtí kuchtíci, kteří zpříjemní pobyt grilovanými pochoutkami. Kdo si však potrpí na domácí stravu, může si svůj piknikový koš zajistit sám.

 

Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň, tvrdí: „Doba při stolování strávená venku, třeba formou pikniku, je něco nádherného. Nejedná se ani náhodou o novodobou záležitost. Po Velké francouzské revoluci se Francouzům najednou otevřely nádherné královské parky, v nichž byla radost pobýt, odpočinout si, relaxovat, sejít se s blízkými lidmi. A aby osazenstvo parků netrpělo hladem, přinášelo si s sebou nejrůznější pochutiny a osvěžující nápoje. Obliba pikniku neustále rostla, až vznikla v 19. století v Anglii Pikniková společnost, která se pravidelně scházela v Londýně poblíž Oxford Street, a jejíž členové si vždy rozdělili úkoly tak, aby se jich několik postaralo o občerstvení, další o zábavu a jiné záležitosti. Tento princip přetrvává dodnes – každý přinese své lahůdky a pohostí jimi ostatní. Sám je přitom ostatními hoštěn. V Čechách se tato záležitost rozšířila na přelomu 19. a 20. století a Ottův slovník, v němž je heslo piknik zachyceno, označuje tuto akci jako „merendu, k níž si účastníci sami přinášejí jídlo a nápoje“. Piknik byl ale součástí života Čechů už mnohem dříve v podobě občerstvení konaného během výletů a vycházek.“.

 

A kde se vůbec vzalo slovo piknik?

Český pojem piknik pochází z francouzského pique (výzva k jídlu) a nique (označení pro drobnou věc). Tento výraz byl poprvé použit už na konci 17. století a původně označoval skupinu osob, která si do restauračního zařízení přinesla své vlastní občerstvení. A piknikový koš – symbol pikniku – ten pochází z Anglie. Ani Američanům dlouho netrvalo, než objevili kouzlo venkovních gastronomických zážitků v kruhů rodinném či s přáteli. Došlo k tomu asi ve 30. letech 19. století. Jejich akce mnohdy doprovázela živá hudba produkovaná některým z účastníků. Američané kouzlu těchto akcí nakonec dokonale podlehli – dodnes se v kuchařkách a jiných příručkách dočteme o tom, jak se na piknik nejlépe připravit a na co bychom rozhodně neměli zapomenout.

 

Jakmile vás piknikování omrzí, můžete se obohatit návštěvou zámku v podobě komentovaných prohlídek, na kterých vás provede komorník nebo některý ze členů knížecí domácnosti. Pro nejmenší probíhají i dětské prohlídky, při kterých kněžna Marie předčítá pohádky.