Vodní hrátky

Léto se blíží mílovými kroky a je stále tepleji. Někteří již možná vyrazili k vodě, alespoň o víkendu, když ještě prázdniny nezačaly. Pokud si chcete den u vody pořádně užít a nemáte nejmenší ponětí jak, čtěte dál a inspirujte se tipy a triky, které zaručeně nezklamou.

Příjemný den u rybníka, řeky, či jezera si každý možná představuje trošku jinak. Někteří dávají přednost odpočinku na dece s kapkou opalování, jiní neodolají cachtání se ve vodě, někdo nedá dopustit na vodní hrátky s rodinou či přáteli.

Pro každého z výše jmenovaných nabízím několik tipů na to, jak strávit svůj čas u vody.

 

Kliďas opalovač

Kliďas opalovač se vyznačuje tím, že je buď mramorově bílý, nebo exoticky měděný. Na odpoledne u rybníka se nechá přemluvit pouze za předpokladu, že se tam pro něj najde útulné místečko, kde se rozloží na dece či ručníku a nastaví se slunečním paprskům. Problém však nastává ve chvíli, kdy se kliďas začne nudit, to je pak schopný zavelet ústup a utéci svým ve vodě dovádějícím společníkům.

Jak se tedy vyhnout nudě při opalování? Vybavte se knížkou, náčrtníkem s tužkou a gumou, křížovkami, pexesem či jinou hrou (pokud míříte k vodě s dalším kliďasem opalovačem, nebo se nestydíte hrát si sami).

Pokud vás nic z toho neláká, použijte fantazii. Počítejte mravence, kteří vám přeběhnou přes pravou nohu, vymýšlejte mrakům jména, přemýšlejte nad nesmrtelností brouka, nebo si představujte, že jste panovníkem Egypta a necháváte se ovívat palmovými ratolestmi.

A nebo si jen užívejte samoty a okolní atmosféry.

 

Poťouchlý cákač

Jestli se považujete za poťouchlého cákače, k vodě nikdy nechoďte sami. Jistě se těšíte na plácání do vlnek, stříkání na ještě neosmělené budoucí plavce, nebo na honičku na mělčině.

Pokud jste poťouchlý cákač a hodláte vesele zmáčet účes každému, kdo vás žádá o pravý opak, věnujte bedlivou studii výběru společníků. Nejdůležitější je, abyste ve své skupince měli, pokud možno, lidičky nanejvýš podobně vysoké, jako jste vy sami, ne příliš urážlivé a nejlépe mírně pomstichtivé, aby se vám vaše snažení o poťouchlost trochu vrátilo a tím i vyplatilo.

Pro skvělou strategii vodních útoků na nic netušící okolí doporučuji vyzkoušet vodu jako první a získat tím náskok před zbytkem cákačů. Amatérům postačí dlaně a správný úhel rozmachu proti vodě, pokročilí se opatří vodní pistolí s dalekým dostřelem. Ostřílení cákači dozajista vyzkouší i indiánskou taktiku plavání pod hladinou a nenadálého výskoku z vody za bojového pokřiku a zběsilého mávání končetinami pro co nejčetnější stříkance.

 

Týmový plavec

Ti, kteří si užívají vodu klidněji než cákači, ale aktivněji než opalovači, zřejmě patří do skupiny týmových plavců. Jsou přizpůsobiví okolnostem, rádi plavou a povídají si s ostatními, nebo si hrají.

Jak si hrát? Někomu stačí pár kamarádů a povolení vzít někoho na ramena, přátelské přetahování nebo jakési kohoutí zápasy. Výborným zpestřením můžou být nafukovací míče, matrace, kruhy, čluny nebo paddleboard. Paddleboard je dlouhé nafukovací prkno, na kterém člověk může stát, klečet, ležet, nebo třeba dělat stojku. Většinou se na něj vejdou až tři lidé, a to je pak o zábavu postaráno, udržet balanc s vyšším ponorem je výzva pro všechny.

Všem týmovým plavcům můžu vřele doporučit hru na pirani. Jeden člověk je zvolen piraňou a ostatní se mu snaží uniknout. Pokud mají štěstí, piraňa se vžije do své role natolik, že vydává děsivé zvuky a snaží se dohonit a více či méně opatrně kousnout oběť, které své piraní žezlo tímto předá. Doporučuji se před hrou ujistit, že v týmu nemáte žádného kanibala.

 

Doufám, že jste se nad mými tipy a připomínkami příjemně naladili na léto a vodní hrátky, pokud máte nějaké další nápady k vodě, podělte se o ně prosím v komentářích.

 

Pro Malé noviny,

Bára Sedláčková