Harry Potter v novém hábitu

2. května 1998 proběhla Bitva o Bradavice a Vy-víte-kdo byl poražen, tak proč toto 20. výročí neoslavit znovu přečtením všech dílů Harry Pottera? Já jsem se do toho pustila a připravila jsem si pro vás, tak trochu jinou recenzi na pátý díl, Harry Potter a Fénixův řád. Tak pojďme na to!

 V dnešní době snad už neexistuje vůbec nikdo, kdo by nečetl nebo neviděl Harryho Pottera, takže si jistě umíte představit, jak neoriginální a do jisté míry nudné by byla obyčejná recenze, a tak jsem se rozhodla na to jít trochu jinak.

Jen tak k úvodu bych ale přeci jenom shrnula své dojmy z této knížky, jak už jste si jistě mohli všimnout, tak jsem velká fanynka Harryho a zajímá mě vše kolem celého jeho magického světa. Harry Potter a Fénixův řád je se svými 800 stránkami nejtlustším dílem, ovšem stojí to za to.

Harry v tomto díle sdílí s Pánem zla jeho myšlenky a pocity a do Bradavic přicházejí temné časy. Když v Kvikálkově na jeho bratrance Dudleyho zaútočí mozkomorové, Harry ví, že Voldemort udělá cokoli, jen aby ho našel. Mnozí jeho návrat popírají, ale i přesto je tu pár odvážlivců, kteří chtějí bojovat proti temným silám (samozřejmě, že to jsou naši hrdinové). Harry se musí naučit ovládat svou mysl, ale Vy-víte-kdo je den ode dne silnější a celá situace se ještě zkomplikuje novou řiditelkou Bradavic, má Harry ještě vůbec šanci?

Knihu jsem přečetla, i po tolikáté, jedním dechem a neskutečně mě baví celá tahle partička nebojácných, chytrých a trochu ztřeštěných hrdinů. Rozhodně ji doporučuji všem malým i starším čtenářům, vlastně komukoli jakéhokoli věku, protože si v tom každý něco najde.

A aby toho nebylo málo, tak ke dvacátému výročí vydání prvního dílu Harryho vyšla v češtině kniha Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel, která mapuje neobyčejnou sbírku magických artefaktů shromážděných na výstavě Harry Potter: A History of Magic v Britské knihovně. Čekají tu na vás učební osnovy Bradavické školy čar a kouzel od bylinkářství až po obranu proti černé magii, tisíce let pozoruhodné kouzelnické historie i magické předměty, mezi nimiž jsou doposud nezveřejněné materiály J. K. Rowlingové.

A teď tedy ta zábavnější část, abych tuto recenzi trochu ozvláštnila, přidala jsem k ní malý kvíz, tak co? Jak dobře znáte Harryho Pottera?

 

1. Jak se jmenuje životopis Zlatoslava Lockharta?

a) Mé kouzelné já

b) Já a kouzelné já

c) Mé čarovné já

2. Jak se jmenuje křestním jménem školník Filch?

a) Remus

b) Severus

c) Argus

3. Nejhorší kvalifikační stupeň NKÚ je?

a) Skřet

b) Troll

c) Pavouk

4. Minerva McGonagallová se jako zvěromág přeměňuje v?

a) Lišku

b) Sovu

c) Kočku

5. Batylga Bagshotová napsala učebnici?

a) Tisíc kouzelných bylin a hub

b) Dějiny čar a kouzel

c) Fantastická zvířata a kde je najít

 

Tak jak jste dopadli? Přečtete si Harryho Pottera i v novém hábitu?

1.a) 2.c) 3.b) 4.c) 5.b)