Duben ve znamení young adult

A je tady duben, věřili byste tomu? Zprvu to vypadalo, že se toho jara snad ani nedočkáme, ještě v březnu bylo pod nulou a víkendy jsme trávili na lyžích, ale teď? Venku svítí sluníčko a je přes 20 stupňů, tak se nám to čekání alespoň vyplatilo. Ale nemyslete si, že vám tady chci vyprávět o počasí. Jak už jsem zmínila, je tady duben a s ním také přichází 1. díl „Ze světa knižních novinek“.

Pokud by vás zajímalo víc o tomto projektu, můžete se podívat na můj úvodní článek zde. Ale jen tak k úvodu, každý měsíc pro vás připravím krátké hodnocení několika knižních novinek od určitého žánru, abyste mezi takovou záplavou knih stále mohli zůstat v obraze. A jakmile uvidíte u nějaké knihy napsáno TOP TITUL, znamená to, že na ni můžete od našeho týmu knihomolů, čekat samostatnou recenzi.

Jak už jste si jistě přečetli hned v nadpisu recenze, dnes vám představím několik novinek z young adult literatury. Jako první bych asi začala s prvními díly, tak tedy, už 16. 4. 2018 na pulty knihkupců dorazila úplná prvotina od Jessi Kirby:

Náš tajný příběh  TOP TITUL

Kniha je určená spíše čtenářkám než čtenářům, od 12 let. Má 248 stran a je řazena mezi literaturu pro dívky, love story a psychologický román. Samozřejmě připojuji anotaci: „Téměř se utopila… byla v kómatu několik dní… a poté… Když se Olivia probudí z kómatu, zjistí, že ztratila paměť. Nevzpomíná si nejen na tu autonehodu, ale na nic za poslední čtyři roky, na střední školu nebo svého kluka Matta. Ta nehoda jí sice nevzala život, ale sebrala jí něco stejně živého a důležitého – paměť. Čím víc se snaží si vzpomenout, tím víc se ztrácí v mlze a najednou neví, kým je, když jí všichni dokola opakují, kým byla. Olivia musí najít své místo v životě, který si ani nepamatuje, že by žila, a zjistit, kým je teď.“ Knihu vydává nakladatelství COOBOO.

Dalším akčním titulem je kniha od autorky Měsíčních kronik, Marissy Meyer:

Renegáti 

Kniha je opět určená všem čtenářům od 12 let, má 512 stran a pevnou vazbu. Do knihkupectví se dostala 20. 4. 2018 a vydává ji nakladatelství Egmont. „Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos. Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli. Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?“ Také vás tato novinka tak uchvátila? Já se na ni již neskutečně těším. Kniha Renegáti má také být prvním dílem z duologie.

Toť tedy k úplným novinkám a nyní se můžeme přesunout, k nám již dlouho očekávaným pokračováním. Jak se říká, Oko za oko, zub za zub a již na začátku dubna vyšel třetí díl oblíbené série od Siobhan Vivianové a Jenny Hanové. Konec velké pomsty se blíží…

Prach a popel  TOP TITUL

Kniha je určená dívkám od 12 let, má 304 stran, pevnou vazbu a u nás ji vydává nakladatelství COOBOO. Opět přikládám anotaci: „Oslava Silvestra skončila velkým popraskem a Mary, Kat a Lillia nejsou připravené na to, co je čeká. Dívky řeší, co se vlastně stalo, a každá z nich si to dává za vinu. Kdyby Lillia neodešla s Reevem, kdyby Kat zůstala… Vše mohlo dopadnout jinak. Ale stalo se a nic už nebude jako dřív. Jediná Mary zná pravdu a je pouze na ní, jak s ní naloží. Dokončí nakonec pomstu? A zůstane po ní i něco víc než jen prach a popel, až vše spálí?“ Teda, já jsem napjatá, jak to dopadne, už teď. A co vy?

Jak možná už tušíte, dalším třetím a i závěrečným dílem nemůže být nic jiného než Kroniky Pozůstalých od Mary E. Pearson.

Temná krása  

Kniha má 512 stran, takže si ji můžete opravdu vychutnat, ale jak se tak znám, mně určitě nevystačí ani na týden. Je pro čtenářky od 12 let a vydává ji nakladatelství COOBOO. „Lia sice přežila zajetí ve Vendě, ale teď se musí vypořádat s ještě větším problémem. Hrozí totiž, že dojde ke zničení jejího království. A pouze ona to může zastavit. Lia se tak musí stát tou, kterou nikdy nechtěla být – První dcerou Morrighanu –, vypořádat se se zrádci, překonat nepředstavitelné překážky a konečně přijmout to, kým je. Protože osud všech království závisí jen a jen na ní.“ Poslední a závěrečný díl, ach jo, po Kronikách pozůstalých se mi bude opravdu stýskat.

A jdeme na dnešní poslední novinku, co takhle něco doopravdy prohnilého? Hádáte správně je to pokračování Šesti vran od autorky Leigh Bardugo.

Prohnilé město

Tato kniha je pro všechny čtenáře od 14 let, má 432 stran a u nás ji vydává nakladatelství Fragment. Předpokládaný datum vydání je ale až 26. 4. 2018.„Kazu Brekkerovi a jeho lidem se podařil nevídaný kousek, za který měli přislíbenou tučnou odměnu. Jenže místo toho, aby se o ni rozdělili, čekala na ně zrada. Proto musí napnout všechny své síly, aby získali to, co jim patří. V temných ulicích zkorumpovaného Ketterdamu se mezitím schyluje k válce. Nebezpečná smrtící droga jurda parem se tu stává předmětem boje o moc. Obstojí Kazova prohnanost proti nepřátelům a zůstanou mu jeho lidé vůbec věrni?“

Tak co? Zpříjemníte si dubnové dny nějakou tou novinkou? Ať už si ale přečtete cokoli, pořád tady zůstává ten skvělý pocit, že už si konečně můžeme jít sednout ven a číst si pod širým nebem.