Žranice

Minulý týden jsem měla možnost zhlédnout divadelní představení Žranice v pražském divadle DISK. Děj této apokalyptické sci-fi hry se odehrává na pomezí přítomnosti a budoucnosti, a i přes své závažné poselství chvílemi potěší i milovníky humoru. Hra je inspirovaná textem Ministryně výživy Egona Bondyho a filmem Velká Žranice Marca Ferreriho.

 

 

 

Svět spěje do záhuby. Problémem lidstva je válka, a hlavně nedostatek potravy. Prezident se ujímá záchrany světa před válkou a s dlouho očekávaným řešením přichází také nově zavedený úřad ministerstva výživy v čele s Ministryní, která lidstvu představí spásu před hladomorem – Masoráj. Jenže v období míru a blahobytu se lidé jen množí bez vyššího přirozeného úbytku, a potřebují stále více a více potravy…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hra kritizuje konzumní způsob života, který se v dnešním světě tolik rozšiřuje, odsuzuje obžerství, přesycení spoustou vjemů a zaměřování se v životě na hmotné. Přestože šlo v mnoha případech o nadsázku, nutila mě inscenace přemýšlet o podobnostech této fikce s realitou přítomnosti. Z hereckých výkonů jsem byla nadšená, myšlenka představení se mi zdála poučná, a celkově můžu zážitek hodnotit jako nezapomenutelný.

 

 

Chcete-li vědět víc, nebo si zjistit datum nejbližší reprízy, podívejte se na webové stránky divadla:

https://www.divadlodisk.cz/zranice

 

Pro Malé noviny, Bára Sedláčková