Za lasery do ELI Beamlines

Nalezený obrázek pro eli beamlines laser   ELI Beamlines je laserové centrum v Dolních Břežanech. Právě tam jsme se s třídou vydali, abychom poznali úžasně veliké lasery, které dokáží rozložit věci na  miliony atomů.

Po dlouhé a namáhavé cestě hromadnou dopravou jsme konečně dorazili k laserovému centru, které se vyskytuje ve veliké krásné a moderní budově. Hned po příchodu nás čekala krátká prezentace o tom, jak fungují lasery. Součástí byly i pokusy.  Během prezentace jsme také pochopili, jak funguje světlo a že vidíme různé světelné barvy, i když je světlo stále bílé. Také jsme se dozvěděli, jak vypadají lasery uvnitř a jak moc jsou důležité nejenom pro zábavu, ale i pro různé operace a také pro cestování vesmírem.

Po prezentaci jsme se přesunuli do místnosti, kde jsme si mohli zkusit triky se světlem. Jelikož není celé centrum veřejně přístupné, mohli jsme si zapovězené místnosti prohlédnout ve virtuální realitě. Bylo to, jako kdybych se dostala do nějaké počítačové hry. Celé centrum vypadalo fantasticky. Všudypřítomné laboratoře dodávaly atmosféře ještě vědečtější nádech. Z virtuální reality bylo všem špatně, a tak jsme se dobelhali podívat se na lasery. Ve veliké prosklené místnosti bylo k vidění několik velikánských laserů od slabších až po ty, které mohou některé věci rozložit na miliony atomů.  V laserovém centru se mi moc líbilo a doporučuji ho navštívit i vám.