Žáci přihlásili do Zlatého Ámose 65 pedagogů

„Nominace do Zlatého Ámose je největším uznáním, kterého se učitelkám a učitelům může dostat. Zvítězili u nejpřísnější poroty – u svých žáků,“ tvrdí zakladatel a ředitel ankety Slávek Hrzal. Do jubilejního 30. ročníku ankety Zlatý Ámos nominovali žáci základních a středních škol 65 pedagogů. Děti jim tak vyjádřily svůj dík, obdiv, úctu a uznání.

Potěšitelné je, že oblíbení učitelé jsou ve všech krajích ČR. Po jedné nominaci přišlo z kraje Karlovarského a Vysočina. Už poněkolikáté v počtu nominovaných zvítězila Praha – celkem 11 přihlášek. Jen o jednu přihlášku méně přišlo z kraje Moravskoslezského. Třetí v pořadí je kraj Jihomoravský s osmi nominacemi. Z celkového počtu nominovaných je 38 učitelek. Žáci základních škol do Zlatého Ámose poslali celkem 44 přihlášek, ze škol středních 21.

V únoru budou už tradičně probíhat regionální kola. V nich musí žáci před porotou nominaci své paní učitelky nebo svého pana učitele obhájit. „Regionální kola jsou zároveň oceněním všech, kteří byli svými žáky na titul Zlatý Ámos navrženi. Jsou to nejoblíbenější učitelky a nejoblíbenější učitelé na jednotlivých školách a uznání jim právem patří,“ dodává k regionálním kolům Hrzal.

Semifinále, kterého se zúčastní vítězové regionálních kol, proběhne v zrcadlových sálech MŠMT začátkem března 2023. Veřejné finále v kongresovém centru hotelu Olšanka v Praze se uskuteční v pátek 24. března. Kromě Zlatého Ámose bude již tradičně dětskou porotou zvolen Dětský Ámos, na základě hlasování na webu dětského kanálu ČT Ámos sympaťák. Svého Ámose ze všech přihlášených vybere ČT edu a stříbrní partneři ankety.

Slavnostní korunovace nového Zlatého Ámose je spojena s oslavou Dne učitelů na Kantorském bále v sobotu 25. března v hotelu Ambassador, Zlatá husa v Praze.

Více informací o průběhu ankety a o Kantorském bále je na www.zlatyamos.cz a na sociálních sítích.