Studenti žádají o úředně udělené maturity, kvůli aktuální situaci

Kvůli koronavirové pandemii se změnil život a plány pro mnoho lidí. Početnou skupinou z nich jsou i žáci a studenti. Pro ně se před více než dvěma měsíci zavřely školy a především letos maturujícím žákům to ztížilo přípravu.

Po uzavření škol v březnu nebylo jisté kdy a jestli vůbec se školy otevřou. Byla nařízena distanční výuka, která ale záležela především na školách samotných. Některé provozovaly i online hodiny, jiné fungovaly pouze na bázi úkolů. Většinu z té doby studenti posledních ročníků neměli žádné informace, a tak po mnoha dotazech vydal ministr školství Robert Plaga prohlášení, že pokud se do 1. června neotevřou školy, bude maturitní vysvědčení vystaveno úředně.  

Vzniklo několik petic, ta nejúspěšnější se zaměřovala na žádost, aby byla maturita udělena úředně. Ta nakonec získala 17 tisíc hlasů, nejen od studentů a rodičů, ale i od mnoha učitelů. Hlavním důvodem k petici bylo, že studenti nechtějí riskovat zdraví sebe i ostatních členů rodiny, když by šli ke zkoušce dospělosti. Dalšími důvody byl stres, špatně fungující distanční výuka, nebo také nedoprobraná látka. Druhá petice, méně úspěšná, se zaměřovala na opak toho. Žádala normální průběh maturit bez jakýchkoliv změn.

V té době také vznikla iniciativa Slovo studentů. Jde o několik letos maturujících studentů, kteří se snaží pomocí petice zajistit, aby se v této době maturity nedělaly. “Fyzická petice vznikla jako reakce na nevyhovění vlády na elektronickou petici pro zavření škol do konce školního roku, kterou podepsalo přes 100 000 lidí. Fyzická petice je vázána zákonem o právu petičním a k ní se tedy musí vyjádřit” podotkla iniciativa Slovo studentů. Petice byla odeslána na ministerstvo zdravotnictví, které ji následně předalo ministerstvu školství, protože se má jednat o jeho kompetenci. Od té doby ovšem žádný posun není a ministr školství Plaga na většinu dotazů nereaguje. Na Slovensku ministerstvo školství nechalo letošní maturity udělit úředně z průměrů za posledních několik vysvědčení. Možnosti nechat se vyzkoušet a změnit si tak průměr využilo méně než jedno procento studentů. 

Na začátku května český ministr školství vydal prohlášení, že maturity se konat budou, pouze s několika změnami. Nebude sloh a také písemná část z cizího jazyka. Státní maturity mají být od 1. června, profilová část pak od 10. června. Mnoho studentů a především iniciativa Slovo studentů se proti tomuto rozhodnutí ohradili. Důvodů bylo několik, například, že se školy neotevřely pro všechny stupně a ani se do 1. června neotevřou, tím pádem prohlášení ministra porušuje schválený zákon již z dubna o udělení maturit. Se žalobou ale iniciativa studentů nesouhlasí. “O žalobě proti MŠMT víme, ale jako iniciativa se od ní straníme. Věříme, že je vhodnější dodávat vládě argumenty a čísla, kolik lidí s čím nesouhlasí, než se soudit.”

Za studenty a jejich názor se postavil i senátor Zdeněk Hraba, který se opakovaně snaží diskutovat s ministrem Plagou. Iniciativa Slovo studentů boj o průběh letošních maturit nevzdává.