Film Malé ženy opět na plátně

Na konci ledna 2020 měl u nás premiéru hvězdně obsazený film Malé ženy, který zrežírovala herečka a scénáristka Greta Gerwig. Skrz filmové plátno jste se tak mohli přenést do Ameriky v období války Severu proti Jihu. Již sedmá adaptace literární předlohy od Louisy May Alcottové nám opět přinesla originální pohled na příběh a zasloužila se o mnoho probrečených kapesníků.

Ve filmu můžeme sledovat přerod čtyř dospívajících sester Marchových v mladé sebevědomé ženy, které se snaží najít si své místo ve světě. Prvně se nám naskýtá pohled na Jo, Meg, Beth i Amy jako již dospělé ženy, jež vystřízlivěly z dívčích představ o životě. Hrdinka Jo je nadanou spisovatelkou, avšak kvůli těžké finanční situaci píše neosobní akční povídky na žádost vydavatele. Meg je vdaná a zažívá krutou realitu chudoby, naopak Amy si s pomocí své tety užívá noblesy Paříže, avšak stále se vyrovnává s nenaplněnou láskou z dětství. Beth se svojí matkou zůstala v rodném domě a léčí se z nemoci.

Režisérka nechává tuto přítomnost prolínat s dospíváním dívek. Divák si pak může užívat postupné odkrývání dalších částí příběhu. Velký prostor je ponechán samotným herečkám, kterými jsou Emma Watson, Saoirse Ronan, Florence Pugh a Eliza Scanlen. Jejich věrohodné herecké výkony pak hodnotu celého filmu ještě pozvedly. Abychom nezapomněli na mužské představitele je nutno zmínit bohatého souseda sester Marchových Laurieho, kterého k životu přivedl herec Timothée Chalament.

„Bez dlouhého přemýšlení lze prohlásit, že se jedná o nejlepší filmovou verzi této knihy. Nedrží se pouze předlohy, ale zároveň se snaží přiblížit i život samotné autorky. To dodává příběhu ještě další rozměr navíc.“ Píše Lenka Vosyková z webu Červený koberec. Režisérka nechává diváky pociťovat sílu nostalgie a znovushledání společně s postavami a převážně dívčí část obecenstva se může vzhlédnout v problémech těchto malých žen. Pokud tedy nejste velkými fanoušky knih, tento snímek pro vás může být příjemným úvodem do světa klasické literatury.

(zdrojem obrázku je csfd.cz)