Fugu je ryba jedovatější než kyanid

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je fugu-ryba.jpg.Ryba fugu je jednou z největších japonských pochoutek. Kdo by ale řekl, že tato lahůdka může stát člověka život?

Fugu nevypadá nijak zvláštně nebo nebezpečně. Tento nevinný vzhled ale klame. Ryba má v sobě extrémně nebezpečný jed tetrodotoxin, a proto má licenci na její přípravu  pouze několik málo kuchařů. K zabití jednoho člověka stačí její jed o velikosti špendlíkové hlavičky. Celá ryba obsahuje dostatečné množství tohoto jedu k zabití přibližně třiceti dospělých lidí.

Sebemenší chyba při přípravě masa může znamenat pro člověka, který se chystá rybu sníst smrt. I přes to je o pokrm veliký zájem. Důvodem je výjimečná chuť, kterou masu dodává především zmiňovaný jed, vyskytující se v některých částech ryby. Většina lidí, kteří maso ochutnali se shodují, že toto malé množství jedu, které je v mase cítit po sobě  zanechává lehounké štípání, díky kterému je pokrm také výjimečný a populární. I když se říká, že je tento jed 200x jedovatější než kyanid (chemický vzorec KCN) a pokrm je tudíž velmi riskantní sníst, zákazníci jsou schopni zaplatit v přepočtu za jednu rybu fugu i 2400 korun.

Proti  tetrodotoxinu (jed) neexistuje žádná protilátka a jeho účinky jsou velmi rychlé. Smrt začíná znecitlivěním míst kolem pusy, poté člověk ochrne a nakonec zemře. Celou dobu je ale plně při vědomí. Zabít může i malý kousek orgánů. Podle statistik od roku 2000 zemřelo po snědení této ryby už 23 lidí. Správně připravené maso je ale neškodné a jako u většiny ostatních ryb velmi zdravé.

O kuchařích, kteří rybu připravují, v Japonsku koluje pověra, že kdyby zákazník po snědení ryby zemřel, kuchař, který rybu připravil, by spáchal sebevraždu.

Aby k takovýmto incidentům docházelo co nejméně, musí každý z kuchařů, kteří připravují tuto rybu, nejprve dva roky studovat její přípravu a poté zvládnout licenční zkoušky, které jsou povolené až od dvaceti let. Třetina studentů ale při těchto zkouškách neuspěje a tudíž nemají povolení k tomu rybu připravovat.

Fugu se servíruje nejčastěji syrová ve tvaru květu, je také ale možné ji sehnat dušenou nebo grilovanou s některou z typických japonských omáček. Další možností, jak se ryba připravuje je takzvané „sašimi“(tence nakrájené plátky).

Nejjedovatější částí celého těla jsou jikry. Smrt ale mohou také způsobit špatně připravená játra nebo střeva. Kvůli změnám klimatu je rybu stále nebezpečnější jíst. Reakce na oteplující se moře způsobuje pronikání jedu i do částí těla, kde dřív nebyl. I samotný živočich se začíná vyskytovat na nových místech.

I přes to, že už byl vydán oficiální zákaz výlovu i vaření, mnoho Japonců tisíciletou tradici stále dodržuje a jedovatou rybu ve svých restauracích nepřestává nabízet.