Amosova stopa

V roce 2020 uplyne 350 let od úmrtí Jana Amose Komenského, Učitele národů a v neposlední řadě čtvrtého největšího Čecha podle stejnojmenné ankety z roku 2005. Aktuálnost jeho díla Labyrint světa a ráj srdce inspirovala pedagožku Jarmilu Bekovou ke zpracování scénického oratoria s názvem Labyrint. Spolu s režisérkou Hanou Mikoláškovou kladou velký důraz na moderní pojetí tak, aby byl příběh Poutníka, který hledá své místo ve složitém světě, srozumitelný pro všechny věkové kategorie. Hudebně scénické představení v provedení sólistů z Městského divadla Brno, symfonického orchestru a pěveckého sboru Chermon pod taktovkou dirigenta Joela Hána nabízí výjimečný kulturní zážitek pro celou rodinu. V hlavních rolích se představí Daniel Rymeš, Radek Novotný a sama autorka Jarmila Beková, na pódiu se objeví také speciální host Jan Sklenář. Moderní a vzdušné zpracování podtrhují mj. i nadčasové kostýmy výtvarníka Davida Janoška. V první vlně Labyrintu se můžeme těšit celkem na 4 březnová představení-v Brně, Olomouci, Ostravě a v Praze, kde jarní tour vyvrcholí spoluprací s anketou Zlatý Ámos, a to ve Smetanově síni Obecního domu. Tato anketa každoročně oceňuje nejoblíbenějšího učitele, vítěz či vítězka pro rok 2019/2020 na začátku představení slavnostně zahájí novou tradici nazvanou „Amosova stopa“ – provede otisk své stopy do dlaždice, která bude umístěna u školy, ze které Zlatý Ámos vzejde. Představení Labyrint tak oslavuje život jedné z největších osobností české historie, a také samotné učitelské povolání.

Stručný děj:

Poutník se vydává do světa, aby našel svoje místo. Přidají se k němu dva průvodci, Všezvěd a Mámení. Všezvěd mu hodí na hlavu uzdu, aby chodil pouze tam, kam je mu dovoleno. Mámení mu nasadí růžové brýle, záruku, že se mu vše bude zdát dokonalé. Brýle má však nasazené špatně, vidí tedy kromě iluze i skutečnost. Osud mu dává cedulku: rozhlížej se, zkoumej. Poutník prochází městem, dívá se, jak žijí jeho obyvatelé. Na povrchu vše vypadá lákavě, ale vidí i trápení, intriky, lehkovážnost, pokrytectví. V ničem z toho nenachází odpověď. Průvodci ho tedy odvedou na hrad královny Moudrosti, u níž očekává pochopení a nalezení smyslu života. Opak je pravdou a Moudrost je odhalena jako Marnost. V tu chvíli má Poutník pocit, že na světě nic nemá smysl. Uslyší hlas, který mu říká, aby se navrátil do svého srdce, do místa víry a naděje.

Tvůrci a účinkující:

Hudba a texty – Jarmila Beková

Scénář na motivy Labyrintu světa a ráje srdce J. A. Komenského – Jarmila Beková Režie – Hana Kovaříková

Scénografie a kostýmy – David Janošek

Dirigent – Joel Hána

Symfonický orchestr složený z olomouckých a brněnských hráčů (22 hráčů)

Produkce – Klára „Klarevitz“ Mars

Sólisté:

Daniel Rymeš (Městské divadlo Brno, laureát Cen Thálie 2017), Poutník

Radek Novotný (Městské divadlo Brno), Všezvěd

Jarmila Beková, Mámení

Magda Orlová, Moudrost

Speciální host-Jan Sklenář

Kapela:

Tomáš Zejda, akustická kytara

Jaroslav Flek, elektrická kytara

Jan Beran, baskytara

Tomáš Staněk, klávesy

Libor Orel, bicí a perkuse

Smíšený pěvecký sbor Chermon a hosté (40 zpěváků)

Organizace:

Chermon, z.s. je spolek profesionálních, poloprofesionálních a amatérských umělců z různých koutů Moravy (a Čech). Společně uvádějí autorské projekty zobrazující silné příběhy s přesahem do dnešní doby – v roce 2016 vznikly Pašije, v následujícím roce Vánoční oratorium. Reprízy se již uskutečnily v různých městech (Ostrava, Brno, Olomouc, Zábřeh, Nové Město na Moravě, Ústí nad Orlicí, Kroměříž, Prostějov, Třinec).

Předprodej vstupenek:

https://www.ticketlive.cz/cs/event/labyrint-prehled-brezen-2020

Základní vstupné: 450 Kč

Děti do 10 let včetně: 190 Kč

Studenti: 290 Kč

Senioři nad 65 let: 290 Kč

ZTP/P: 290 Kč