Ukulele – hudební nástroj pro každého

V dnešní době je hra na hudební nástroj všeobecně velmi dostupná. Děti bývají přihlašované do uměleckých škol, ve kterých se učí hrát třeba na piano nebo na housle, a k samotné praxi se navíc musí učit i teorii, hudební nauku. Je možné naučit se hrát na nějaký nástroj jen tak jako samouk?

Ukulele se zdá být ideálním řešením pro každého začínajícího i zkušeného hudebního nadšence. Tento oblíbený strunný nástroj byl vynalezen na Havaji koncem 19. století. Je tvarem podobný kytaře, ale na první pohled se od kytar liší svou drobností. Ukulele má většinou čtyři struny, ale existují i ukulele se šesti nebo osmi strunami. Z hlediska velikostí se za nejrozšířenější považují sopránové či koncertní nástroje, přičemž první varianta bývá levnější a menší, druhá varianta hudebníkovi zaručí impozantnější zvuk. Ukulele je možné sehnat v každém dobrém obchodě s hudebninami nebo třeba přes internet.

Ukulele je výhodné zejména díky své velikosti. Je skladné, jednoduše přenosné, a přitom na ně jde zahrát téměř cokoliv. Malý krk umožňuje hráči pohodlně poskládat prsty do akordů, které jsou v klasickém ladění mnohem jednodušší než například akordy kytarové. Z vlastní zkušenosti navíc mohu potvrdit, že člověk, který drží ukulele v ruce poprvé v životě, je schopný naučit se základní akordy již během několik málo hodin.

Pro hraní na ukulele je víceméně potřeba jen hudební nadšení, trocha hudebního sluchu a oblíbená písnička v akordech. Náročnější hráči postupem času mohou brouzdat i do možností hry na ukulele takzvaným vybrnkáváním, pro táborové písničky nebo zpívání s přáteli jen tak pro zábavu ale úplně postačí hraní podle akordů.

Seznam akordů s nákresem toho, jak se hrají, je dohledatelný v mnoha podobách na internetu. Někteří hráči doporučují vytisknout si používané akordy pro rychlejší orientaci a možnost si je zapamatovat, jiní jsou schopni učit se hrát rovnou z obrazovek telefonů nebo tabletů. Všeobecně se však doporučuje mít následně svůj výběr písniček ve fyzické podobě. Konec konců, sestavit si vlastní zpěvník z oblíbených písniček je kreativní a osobité.